ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ & ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ

ΙΑΠΩΝΙΑ

Η Ιαπωνία είναι μια από τις ισχυρότερες βιομηχανικές χώρες που ανταγωνίζονται τις Η.Π.Α και την Ευρώπη.

japanese-flagΗ Ιαπωνία (Ιαπωνικά: 日本,) είναι χώρα της Ανατολικής Ασίας. Αποκαλείται από τους κατοίκους της Νιχόν (Nihon) ή Νιππόν (Nippon) και το όνομά της είναι συνδυασμός δύο ιδεογραμμάτων, που σημαίνουν ήλιος και αρχή αντίστοιχα. Είναι γνωστή επίσης ως η Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Η Ιαπωνία έχει έκταση 377.835 km² και αποτελεί νησιωτική χώρα, με κυριότερα νησιά το Χοκκάιντο, το Σικόκου, το Κυούσου και το Χόνσου, στα οποία μπορούν να προστεθούν περίπου 3.000 μικρότερα νησιά. Η αλυσίδα των νησιών της είναι ορεινή και ηφαιστειογενής, με 192 ηφαίστεια. Γνωστό είναι το περίφημο ηφαίστειο Φούτζι, που αποτελεί σήμα κατατεθέν της χώρας.

mapΗ Ιαπωνία έχει 128 εκ. κατοίκους. Η πρωτεύουσά της, το Τόκιο αριθμεί 30 εκ. κατοίκους και θεωρείται η πολυπληθέστερη πρωτεύουσα στον κόσμο. Το πολίτευμά της είναι μοναρχίκο, με αυτοκράτορα και εκλεγμένη κυβέρνηση.
Η Ιαπωνία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο. Είναι επίσης η τέταρτη εξαγωγική και η έκτη εισαγωγική δύναμη με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα και τον μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής στον κόσμο. Είναι μέλος των G8. Το χρηματιστήριο της Ιαπωνίας είναι δεύτερο στον κόσμο.

yokahomaΗ Ιαπωνία είναι μια από τις ισχυρότερες βιομηχανικές χώρες που ανταγωνίζονται τις Η.Π.Α. και την Ευρώπη. Είναι γνωστή για τις αυτοκινητοβιομηχανίες της, τα γρήγορα τρένα της με τους εντυπωσιακούς σταθμούς και την ακρίβεια των δρομολογίων τους, τα μεγάλα αεροδρόμιά της, υπάρχουν 173, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει το Κανσάι, το οποίο είναι φτιαγμένο πάνω σε ένα τεχνητό νησί που δημιουργήθηκε από μπετόν και σκουπίδια.
Η Ιαπωνία είναι ακόμη γνωστή για την τεχνολογία της στον τομέα της πληροφορικής, της επιστημονικής έρευνας και μάλιστα της βιοιατρικής, της μηχανικής αυτοκινήτων, της σεισμολογίας, της ρομποτικής, των οπτικών, των χημικών προϊόντων και των μετάλλων. Είναι η πρώτη χώρα στην παραγωγή και χρήση βιομηχανικών ρομπότ.

02Η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου δεν διακρίνεται μόνον για την τεχνολογία της. Είναι γνωστή και για την κουλτούρα της, και τα περίφημα θέατρά της, παγκοσμίως γνωστά είναι το θέατρο Νο και το θέατρο Καμπούκι. Επίσης, για την θρησκευτικότητα με την οποία οι Ιάπωνες υπηρετούν τις τέχνες, την περίφημη ανθοδετική, Ikebana, την ζωγραφική καθώς και για την αγάπη τους στην φύση που εκφράζεται μέσα από τον σιντοϊσμό, μια από τις επίσημες θρησκείες της χώρας.
Η Ιαπωνία διακρίνεται ακόμη για την εργατικότητα και την οργάνωση του λαού της, ενός λαού που κατάφερε να την αναστήσει κυριολεκτικά από τις στάχτες του Β’ παγκοσμίου πολέμου και να την κάνει σε μικρό χρονικό διάστημα ηγετική δύναμη του κόσμου.


geishaΗ Ιαπωνία είναι μια μοναδική χώρα.  Όχι μόνο στην ιστορία της (τις παραδόσεις, τη γλώσσα, την ετικέτα συμπεριφοράς), αλλά και στην σημερινή εποχή εξακολουθεί να διατηρεί μια μοναδικότητα. Έχει καταφέρει να αναπτύξει μια αρμονία μεταξύ του παλιού και του νέου. Κύριοι με κουστούμια περιφέρονται ανάμεσα σε γυναίκες με κιμονό και κορίτσια με πολύχρωμα μαλλιά, φορώντας την τελευταία λέξη της μόδας στην Ιαπωνία.

Οι πόλεις είναι ένα πολύ περίεργο κράμα δυτικών πολυκατοικιών, φτιαγμένων με σκοπό τη μεγαλύτερη αξιοποίηση του χώρου που καταλαμβάνουν, και παραδοσιακών ξύλινων σπιτιών με μεγάλες περίπλοκες σκεπές και άριστα διατηρημένους κήπους. Όλα αυτά μπορούν να δημιουργήσουν την εικόνα μίας πολύ δραστήριας και θορυβώδους πόλης, αλλά αυτό θα ήταν λάθος. Με εξαιρέσεις τα μεγάλα αστικά κέντρα όπως το Τόκιο ή την Οσάκα, ο ιαπωνικός τρόπος ζωής είναι εξαιρετικά ήρεμος.
fuji kerasia-boudas
Οι συνήθειές τους και ο τρόπος συμπεριφοράς απαιτεί να είναι προσεκτικοί και λεπτοί με τις κινήσεις τους. Το πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθούν όταν βρίσκονται προσκεκλημένοι σε κάποιο σπίτι (το γνωστότερο είναι η αφαίρεση των υποδημάτων κατά την είσοδό τους από την κεντρική πόρτα), η ιεροτελεστία της προσευχής (το μεγαλύτερο μέρος των Ιαπώνων είναι Βουδιστές), η προσφώνηση που ανταλλάσουν (το γνωστό ‘Σαν’ στο τέλος του ονόματος που σημαίνει ‘Κύριε’ και προστίθεται όταν μιλάμε στους άλλους αλλά ποτέ στον εαυτό μας), καθώς επίσης και η ανταλλαγή της επαγγελματικής κάρτας, αποτελούν μια πολύπλοκη διαδικασία (ονομάζεται meishikoukan - 名刺交換 και η λανθασμένη ακολουθία μπορεί να θεωρηθεί προσβολή).

Τα μαθήματα καλλιγραφίας, στο Κέντρο Ιαπωνικών Σπουδών Οικονομάκου, αρχίζουν τον Νοέμβριο. Εγγραφές καθημερινά, 4.30-8.30μμ.

kalligrafia

Τα μαθήματα Manga αρχίζουν τον Νοέμβρη. Οι μαθητές μας τα περιμένουν με μεγάλο ενθουσιασμό!

kalligrafia

logoside