ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ & ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ

Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας - 中华人民共和国

Η Λαϊκή δημοκρατία της Κίνας είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο. Πρωτεύουσα της Κίνας είναι το simaia-kinasΠεκίνο. Γεωγραφικά είναι η μεγαλύτερη χώρα στην περιοχή της Ανατολικής Ασίας και η τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο μετά την Ρωσία, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από την ίδρυση της το 1949, κυβερνάται από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας.

xartis-kinas-earthΣτην Κίνα αναπτύχθηκε ένας από τους παλαιότερους πολιτισμούς του πλανήτη και ο πρώτος σημαντικός πολιτισμός της ανατολικής Ασίας. Το 16ο με 11ο αιώνα π.Χ. υπάρχουν αρκετές αποδείξεις ότι η Κίνα είχε οργανωθεί σε κράτος. Αναπτύχθηκε σε όλους τους τομείς των επιστημών εκείνης της εποχής (από το 2200 πΧ μέχρι το 221 πΧ): τη γραφή, τη νομοθεσία, την ιατρική, τη γεωργία. Η οργάνωση του κράτους ανταποκρινόταν σε εκείνη που είχε η Ευρώπη του Μεσαίωνα. Την τελευταία περίοδο της δυναστείας των Τσόου αναπτύχθηκαν σημαντικά οι αντιλήψεις για την κοινωνική και πολιτική ζωή, ενώ η γεωργία, με την ανακάλυψη του σιδήρου, αναπτύχθηκε πολύ. Την εποχή αυτή θα πρέπει ν' αναφερθεί ο Κομφούκιος όπου η διδασκαλία του άφησε τη σφραγίδα του στις κατοπινές εξελίξεις της Κίνας. Από τον Μάρκο Πόλο μαθαίνουμε πολλά για τη ζωή και τον πολιτισμό αυτού του λαού.

kina-4-216sΣτην πιο σύγχρονη Κίνα, εκείνη του 18ου αι., η χώρα θα κλωνιστεί από τις κατακτητικές τάσεις των Ευρωπαίων και των Αμερικάνων. ΟΙ Αγγλοι στην προσπάθειά τους να πετύχουν τη διάλυση του κινεζικού κράτους το 1840, άρχισαν να εισάγουν και να διαδίδουν στους Κινέζους το όπιο. Τελικά οι Κινέζοι νικήθηκαν και αναγκάστηκαν να δεχτούν το εμπόριο του οπίου, να παραχωρήσουν στην Αγγλία το Χονγκ Κονγκ και να επιτρέψουν στα αγγλικά εμπορικά πλοία να χρησιμοποιούν πέντε λιμάνια.


xartis-kinasΤο 1844 οι ΗΠΑ και η Γαλλία πέτυχαν καινούρια προνόμια και παραχωρήσεις σε βάρος της Κίνας, η οποία έχασε πολλές κτήσεις και επαρχίες της από τους Ευρωπαίους. Παράλληλα, η οικονομική διείσδυση των Ευρωπαίων γίνεται μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα η οικονομία της να εξαρτάται αποκλειστικά από τις ευρωπαϊκές εμπορικές εταιρείες. Στο εντομεταξύ και οι σχέσεις της Κίνας με την Ιαπωνία περνούν πολλές αναταράξεις αφού η δεύτερη κατάφερε να εισβάλει και να καταλάβει ολόκληρο το βόρειο τμήμα της χώρας.

Το 1946 Κίνα και Ιαπωνία οδηγήθηκαν σε σύγκρουση, που τέλειωσε με τη νίκη του Μάο Τσε Τουνγκ ενώ ο Τσάνγκ Κάι Σεκ πέρασε στο νησί Ταϊβάν και ίδρυσε την Δημοκρατία της Κίνας. Η Λαοκρατική Δημοκρατία της Κίνας αναγνωρίστηκε ως κράτος και έγινε μέλος του ΟΗΕ.

kina-4-198sΣήμερα η Κίνα είναι μια ανεπτυγμένη χώρα, η οποία σημειώνει εντυπωσιακή πρόοδο σε όλους τους τομείς  ενώ το πολιτικό-οικονομικό της σύστημα -το κομμουνιστικό καθεστώς της- διαφέρει σημαντικά από το καθεστώς που υπήρχε παλαιότερα στη Σοβιετική Ένωση, αναπτύσσοντας οικονομικές δομές οι οποίες τείνουν προς το σύγχρονο φιλελευθερισμό.
Γιατί πρέπει να μάθω Κινέζικα;

Τα μαθήματα καλλιγραφίας, στο Κέντρο Ιαπωνικών Σπουδών Οικονομάκου, αρχίζουν τον Νοέμβριο. Εγγραφές καθημερινά, 4.30-8.30μμ.

kalligrafia

Τα μαθήματα Manga αρχίζουν τον Νοέμβρη. Οι μαθητές μας τα περιμένουν με μεγάλο ενθουσιασμό!

kalligrafia

logoside

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ