ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ & ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ

Κινέζοι τουρίστες στη Σαντορίνη

kinezoi touristes sti santoriniΉδη από το 2012, με την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, παρατηρήθηκαν μεγάλες αλλαγές στον τομέα του τουρισμού και ειδικότερα στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας όχι μόνο τους καλοκαιρινούς, αλλά και τους χειμερινούς μήνες.

Η κρίση αποτρέπει πλέον τους Έλληνες να απολαμβάνουν τις διακοπές τους με την ένταση και τη διάρκεια που έκαναν κάτι αντίστοιχο παλαιότερα, ενώ τα τελευταία πέντε με έξι χρόνια παρατηρήθηκε έντονα το φαινόμενο οι διακοπές σε προορισμούς στο εξωτερικό (ειδικά σε κοντινές μεσογειακές και βαλκανικές χώρες) να είναι οικονομικότερες από τις διακοπές στην Ελλάδα. Τα τελευταία δύο χρόνια η κατάσταση αυτή αλλάζει και οι τιμές σε περιοχές της Ελλάδας χαμηλώνουν και για τους Έλληνες ταξιδιώτες, ωστόσο αυτό που παραμένει ίδιο είναι η ασιατική «εισβολή».

Οι Κινέζοι ταξιδεύουν πλέον

Οι Κινέζοι και γενικά οι λαοί της Ανατολής δεν ταξίδευαν πολύ. Η άνθιση του τουρισμού και των ταξιδιών σε αυτούς άρχισε σχετικά πρόσφατα και οι άνθρωποι άρχισαν να γίνονται όλο και πιο περίεργοι για ξένες χώρες και πολιτισμούς και ξεκίνησαν να μαθαίνουν αγγλικά ώστε να είναι ικανοί να επικοινωνήσουν στο εξωτερικό. Επίσης, η οικονομική κατάσταση των ανθρώπων στην Κίνα δεν επέτρεπε τα ταξίδια (ειδικά σε τόσο μεγάλες αποστάσεις στο εξωτερικό), πράγμα που άλλαξε τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη στην ασιατική χώρα, που μετατράπηκε σε υπερδύναμη.

Έρχονται οι Κινέζοι

Τα τελευταία χρόνια οι Ρώσοι τουρίστες και οι ταξιδιώτες από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που πλέον ζουν σε άνετο οικονομικό περιβάλλον κατέκλυσαν την Ελλάδα (η Χαλκιδική ήταν αγαπημένος τους προορισμός). Την ίδια στιγμή, η Σαντορίνη βούλιαξε υπό το βάρος των Κινέζων τουριστών. Γιατί, όμως, το όμορφο και γνωστό ανά τον κόσμο νησί τους έλκει σαν μαγνήτης;

Κινέζοι τουρίστες και Σαντορίνη

Η Ελλάδα από το 2012 είχε συνάψει οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς με την Κίνα και η μεγάλη ασιατική χώρα αύξησε τις επενδύσεις της στην Ελλάδα. Η συνεργασία των δύο χωρών εντάθηκε ειδικότερα σε τομείς όπως οι εξαγωγές ελαιολάδου και κρασιού, τα τεχνολογικά προϊόντα και οι υποδομές. Η Ελλάδα άρχισε να γίνεται γνωστή στον κινεζικό λαό και κίνησε το ενδιαφέρον του με τον πολιτισμό, την ιστορία, τις παραδόσεις και την τέχνη της.

Ο μήνας του μέλιτος

Η Σαντορίνη κυρίως, αλλά και άλλα ελληνικά νησιά (όπως η Κρήτη) έχουν γίνει αγαπημένοι προορισμοί των Κινέζων τουριστών, που προτιμούν να παντρευτούν ή/ και να περάσουν εκεί το μήνα του μέλιτος. Στα μάτια τους το τοπίο και η κουλτούρα είναι πολύ διαφορετικά και ρομαντικά. Απολαμβάνουν τον ήλιο, το φως και τη θάλασσα, όπως και τον πολιτισμό. Για τους Κινέζους η Ελλάδα μοιάζει με μικρό παράδεισο, πράγμα καθόλου παράξενο εάν αναλογιστεί κανείς τα μεγέθη που συναντά στην Κίνα.

Ακόμη και η ταινία BeijingLoveStory”, που αφηγείται πέντε ερωτικές ιστορίες ζευγαριών, (προβλήθηκε το 2014) βοήθησε στο χαρακτηρισμό της Σαντορίνης ως αγαπημένου προορισμού, μιας και μερικές σκηνές γυρίστηκαν στο νησί.

Διαφορετική προσέγγιση

Οι Κινέζοι τουρίστες δε μοιάζουν με τους άλλους. Η κουλτούρα και ο πολιτισμός τους, αλλά και ο τρόπος που έχουν συνηθίσει να επικοινωνούν διαφέρει από αυτόν των Ευρωπαίων και Αμερικανών. Οι επαγγελματίες του κλάδου του τουρισμού επισημαίνουν τις διαφορές των τουριστών ανάλογα με την καταγωγή τους: οι Κινέζοι γνωρίζουν πού θα μείνουν, γνωρίζουν τη διεύθυνση του ξενοδοχείου τους και είναι οργανωμένοι για τον τρόπο μετακίνησής τους. Γνωρίζουν τις παροχές του ξενοδοχείου και αν διαπιστώσουν πως κάτι λείπει θα το αναφέρουν, σε αντίθεση με άλλους που ίσως δεν παρατηρήσουν κάποια λεπτομέρεια. Οι επαγγελματίες του κλάδου δήλωναν το 2012 πως η κινεζική αγορά είναι για αυτούς ένα νέο πεδίο προς εξερεύνηση· τώρα, στην Αθήνα υπάρχουν πολλά τουριστικά γραφεία που συνεργάζονται άμεσα με αντίστοιχα κινεζικά.

Γεγονός είναι πως θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τους φιλικούς και ευγενικούς ταξιδιώτες από την Κίνα στα μέρη μας για καιρό ακόμη!

 

logoside