ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ & ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ

Το «Σύνδρομο του Παρισιού» χτυπάει τους Ιάπωνες τουρίστες

sundromo parisiou 1Μια επιδημία συγκλονίζει τους Ιάπωνες τουρίστες, όταν επισκέπτονται τη γαλλική πρωτεύουσα, γνωστή ως «Σύνδρομο του Παρισιού». Και αυτό γιατί με την επίσκεψή τους διαψεύδονται οι προσδοκίες τους. Ανακαλύπτουν μία πόλη με γεμάτο μετρό, αγενείς σερβιτόρους, πορτοφολάδες, αποτσίγαρα και σκουπίδια, εν ολίγοις ένα χάος. Η εμπειρία καθίσταται τελικά πολύ αγχωτική για μερικούς και εκδηλώνουν έντονο στρες και συμπτώματα νευρικού κλονισμού.

Περίπου ένα εκατομμύριο Ιάπωνες ταξιδεύουν στη Γαλλία κάθε χρόνο. Και βιώνουν μία πραγματικότητα που τους σοκάρει. Πολλοί από τους επισκέπτες έρχονται με μια βαθιά ρομαντική θεώρηση του Παρισιού, να θαυμάσουν τη φινέτσα των Γαλλίδων γυναικών ή την υψηλή τέχνη και τον πολιτισμό στο Μουσείο του Λούβρου.

Μια συνάντηση με έναν αγενή οδηγό ταξί ή έναν σερβιτόρο που φωνάζει στους πελάτες επειδή δεν μιλάνε άπταιστα γαλλικά, θα μπορούσε να ξεπερασθεί από τουρίστες δυτικών πολιτισμών.

Ωστόσο, οι Ιάπωνες είναι από τη φύση τους πιο ευγενικοί και εξυπηρετικοί, ενώ φωνές ή εξάρσεις θυμού σπάνια ανακύπτουν στην καθημερινότητά τους. Η εμπειρία τους λοιπόν στην πόλη του φωτός μετατρέπει τις προσδοκίες τους σε πραγματικό εφιάλτη.

Μόνο αυτό το έτος, η ιαπωνική πρεσβεία στο Παρίσι αναγκάστηκε να προχωρήσει στον επαναπατρισμό τεσσάρων ατόμων με γιατρό ή νοσοκόμα στο αεροπλάνο για να τα βοηθήσει να ξεπεράσουν το σοκ.

sundromo parisiou 2Κατά μέσο όρο, έως 12 Ιάπωνες τουρίστες τον χρόνο πέφτουν θύματα του συνδρόμου, κυρίως γυναίκες στα 30 τους με υψηλές προσδοκίες για το πρώτο ταξίδι τους στο εξωτερικό.

Το Παρίσι είναι μια ρομαντική πόλη, αλλά είναι αφελές να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει έγκλημα. Η ασφάλεια αποτελεί πρωταρχικό μέλημα για τους Ιάπωνες και τους Κινέζους. Το 2012, το Παρίσι απέτυχε σε δύο τομείς: την ασφάλεια και την καθαριότητα. Οι δύο κατηγορίες είχαν επίπεδα ικανοποίησης της τάξης 58% και 64% αντίστοιχα, σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Γραφείο Τουρισμού του Παρισιού.

Σε κάθε περίπτωση, η ιαπωνική πρεσβεία διαθέτει 24ωρη τηλεφωνική γραμμή για τα άτομα που πάσχουν από σοβαρό πολιτισμικό σοκ, και μπορεί να βοηθήσει στην αναζήτηση νοσοκομειακής περίθαλψης για όσους έχουν ανάγκη.

Προς το παρόν, όμως, οι επισκέπτες από την Κίνα όπως και οι Ιάπωνες θα συνεχίσουν να έρχονται αντιμέτωποι με την πόλη του φωτός, όπου το φως της δεν κατάφερε ακόμη να μεταδώσει τη λάμψη της εξιδανικευμένης εικόνας.

 

logoside