ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ & ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ

Η υγειονομική περίθαλψη στην Ιαπωνία σήμερα

i ugeionomiki perithalpsi stin iaponia simera 1Μπορεί το σύστημα της υγείας στην Ιαπωνία να έχει πολλές ελλείψεις όμως το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί στα 83 έτη σήμερα από τα 52 έτη το 1945. Μάλιστα, η χώρα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας στον κόσμο.

Σε γενικές γραμμές, η υγειονομική περίθαλψη στην Ιαπωνία παρέχεται δωρεάν όχι μόνο σε Ιάπωνες πολίτες, αλλά και σε ομογενείς και αλλοδαπούς. Αν και υπάρχουν πολλά δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία καθώς και κλινικές, οι Ιάπωνες δεν διαθέτουν κανένα σύστημα παρόμοιο με αυτό του «οικογενειακού γιατρού».

Παρά το γεγονός ότι η Ιαπωνία είναι μια βιομηχανική χώρα, είναι αξιοσημείωτο το μικρό ποσοστό των γιατρών. Ένας από τους λόγους είναι το γεγονός ότι οι σπουδές στην ιατρική είναι πολύ ακριβές. Όμως, η Ιαπωνία εξακολουθεί να διαθέτει εξαιρετικά νοσοκομεία και κλινικές, και να είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο στην τεχνολογία που παρέχει εξοπλισμό υψηλών προδιαγραφών.

Πάντως, οι ελλείψεις των γιατρών είναι σοβαρές σε αγροτικές περιοχές και σε ορισμένες ειδικότητες, όπως στη χειρουργική, παιδιατρική και μαιευτική. Από την άλλη πλευρά, οι ασθενείς μπορούν να επισκέπτονται πάντα έναν γιατρό μέσα σε μια μέρα. Βέβαια, πρέπει να περιμένουν πολλές ώρες για μια διαβούλευση τριών λεπτών.

Μάλιστα, μερικοί γιατροί συναντούν περίπου 100 ασθενείς την ημέρα. Επειδή οι μισθοί τους είναι χαμηλοί, τείνουν να υπερ-συνταγογραφούν εξετάσεις και φάρμακα. Μπορούν επίσης να κερδίσουν χρήματα, κρατώντας τους ασθενείς στο κρεβάτι. Μία απλή χειρουργική επέμβαση στη Δύση που δεν απαιτεί διανυκτέρευση, σε νοσοκομείο της Ιαπωνίας η πενθήμερη παραμονή σε νοσοκομείο είναι συχνό φαινόμενο.

i ugeionomiki perithalpsi stin iaponia simera 2Όσον αφορά τη φροντίδα έκτακτης ανάγκης είναι συχνά κακής ποιότητας. Σε μερικές περιπτώσεις οι άνθρωποι έχουν πεθάνει εξαιτίας αυτής. Ένας λόγος για την έλλειψη φροντίδας έκτακτης ανάγκης είναι η πληθώρα μικρών κλινικών αντί των μεγάλων νοσοκομείων. Οι γιατροί τις προτιμούν επειδή μπορούν να εργάζονται λιγότερο και να κερδίζουν περισσότερα.

Το ιαπωνικό σύστημα υγείας παρέχει δωρεάν εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για ορισμένες ασθένειες, έλεγχο λοιμωδών νοσημάτων και προγεννητική φροντίδα. Αυτή η υγειονομική περίθαλψη παρέχεται και σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο.

Καθώς ο αριθμός των ομογενών εντός της Ιαπωνίας αυξάνεται, η κυβέρνηση έχει εντείνει τις προσπάθειές της για την παροχή ποιοτικής υγειονομικής περίθαλψης για αυτούς. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν στελεχωθεί νοσοκομεία με αγγλόφωνους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα. Ένας μεγάλος αριθμός από ειδικούς και χειρουργούς στην Ιαπωνία έχουν αποκτήσει τα προσόντα τους στις δυτικές χώρες, όπως στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

 

logoside