ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ & ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ

Η μαγεία των Χριστουγέννων στην Κίνα

xristougenna kina 1Τα Χριστούγεννα είναι μία από τις πιο διαδεδομένες γιορτές στον κόσμο. Το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο καθιερώνουν τα Χριστούγεννα ως δημόσια αργία στις 25 Δεκεμβρίου όντας πρώην αποικίες των δυτικών δυνάμεων με χριστιανική πολιτιστική κληρονομιά. Όμως, στην Κίνα η 25η Δεκέμβριου δεν έχει οριστεί ως επίσημη αργία. Το 1% των Κινέζων πολιτών που θεωρούν τους εαυτούς τους Χριστιανούς ανεπίσημα γιορτάζουν τα Χριστούγεννα.

Ο κόσμος τείνει να γίνει ένα παγκόσμιο χωριό και τα Χριστούγεννα αποτελούν πλέον μια εορταστική ευκαιρία για έναν αυξανόμενο αριθμό Κινέζων. Αξίζει να σημειωθεί πως τα χριστουγεννιάτικα στολίδια και άλλα συμβολικά αντικείμενα έχουν γίνει όλο και πιο διαδεδομένα κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου στα μεγάλα αστικά κέντρα της Κίνας αντανακλώντας ένα πολιτιστικό ενδιαφέρον σε αυτό το δυτικό φαινόμενο.

xristougenna kina 2Η άφιξη λοιπόν του χειμώνα σηματοδοτεί τη γιορτή των Χριστουγέννων στην Κίνα. Οι άνθρωποι διακοσμούν τα σπίτια τους με εκθαμβωτικά φώτα, όμορφα χριστουγεννιάτικα δέντρα και χριστουγεννιάτικες συνταγές. Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα που ονομάζονται «δέντρα φωτός» είναι διακοσμημένα με αλυσίδες από χαρτί, χάρτινα λουλούδια και χάρτινα φανάρια. Παιδιά κρεμάνε κάλτσες με την ελπίδα ότι ο «DunCheLaoRen» (παραδοσιακά :老人 και σημαίνει ένας γέρος άντρας τα Χριστούγεννα) θα επισκεφθεί τα σπίτια τους και θα τα γεμίσει με δώρα. Τα καφέ μοιράζουν καραμέλες με τη βοήθεια ανδρών που είναι ντυμένοι Αγιοβασίληδες. Και όλα αυτά ξεκίνησαν απλώς ως μια φιλική χειρονομία ή τέχνασμα των επιχειρήσεων απέναντι στους χριστιανούς επισκέπτες.

Τα δώρα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εορτασμού των Χριστουγέννων, και δεν αποτελεί εξαίρεση η Κίνα. Οι άνθρωποι ανταλλάσσουν δώρα μεταξύ τους προσφέροντας χαρά και ευτυχία στους αγαπημένους τους. Παράλληλα, σύμφωνα με την κινεζική παράδοση, οι άνθρωποι πηγαίνουν στην εκκλησία.

Παρά το γεγονός ότι ο χριστιανισμός είναι ανεπίσημη θρησκεία στην Κίνα, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 10 εκατομμύρια Χριστιανοί (περίπου το 1% του πληθυσμού) που γιορτάζουν τη γέννηση του Χριστού. Κάθε χρόνος που περνάει, φαίνεται ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι συμμετέχουν και βυθίζονται στο πνεύμα των Χριστουγέννων.

 

logoside