ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ & ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ

Yoshihiko Noda

Yoshihiko_NodaΟ Yoshihiko Noda εκλέχθηκε πρωθυπουργός στις 30 Αυγούστου και αποτελεί τον 95ο κατά σειρά πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, μετά από την παραίτηση του προκατόχου του Naoto Kan.
Στην συνέντευξη τύπου που εξέδωσε μετά την προαγωγή του δήλωσε: «Η μεγαλύτερη προτεραιότητα που θα θέσω είναι η ανόρθωση και αναστύλωση των πληγών που άφησαν οι καταστροφές στην Ιαπωνία. Θα εξασφαλίσω ότι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες στην Fukushima είναι απολύτως υπό έλεγχο και σταθεροί αλλά και την απολύμανση όλων των ραδιενεργών υλικών από την περιβάλλοντα περιοχή. Χωρίς αναβίωση της περιοχής δεν θα μπορέσει να ύπαρξη αναβίωση της Ιαπωνίας, για να επιστρέψει η ζωτικότητα της αλλά και η εμπιστοσύνη της παγκόσμιας κοινωνίας».

Για την οικονομική πολιτική της χώρας, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «έχω σκοπό να δημιουργήσω αντίμετρα ενάντια σε κάθε είδους οικονομική κρίση και η χώρα δεν θα υποπέσει σε κρίση αυτοπεποίθησης». Ως προς την εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσει χαρακτήρισε: «Ο κόσμος γίνεται ολοένα και πιο πολυποίκιλος. Με τις αλλαγές που γίνονται στην Μέση Ασία πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών. Πιστεύω ότι ο σωστότερος τρόπος είναι η ενδυνάμωση της Ιαπωνο - Αμερικάνικης συμμαχίας όπως επίσης και η ενδυνάμωση της σχέσης μας με την Κίνα αλλά και τις γειτονικές Ασιατικές χώρες όπως η Κορέα και η Ρωσία».

Κλείνοντας τη συνέντευξη είπε: «Πιστεύω ότι μιας και έχουμε επιτύχει εγχώρια σταθερότητα και εμπιστοσύνη στην πολιτική, μια καινούργια διπλωματική δύναμη θα ανθίσει. Πρέπει να μην πέσουμε στην παγίδα της εσώκλειστης οικονομίας που προκαλεί η ταχεία ανάπτυξη των ξένων επενδύσεων. Θα προετοιμαστούμε να προσφέρουμε στον κόσμο». Ευχόμαστε κάθε επιτυχία.

Κείμενο Άρης Λαζαρίδης από το περιοδικό «Highlinghting Japan», Σεπτέμβριος 2011 για το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Οικονομάκου

 

 

logoside