ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ & ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ

Itchiku Kubota Art Museum - Ιαπωνία

Ανοιξε τις πόρτες του το 1994 κοντά στην Λίμνη Kawaguchiko, πέρα από το βουνό Fuji. Προσφέρει στον θεατή μια μοναδική συλλογή από kimono από τον δημιουργό Itchiku Kubota (1917-2003), φτιαγμένα με την τεχνική tsujigahana (κυριολεκτικά δρόμος του λουλουδιού) που αποτυπώνει κυρίως λουλούδια στο σχέδιο.

Itchiku-kubota-japan-art-museum-kimonoΗ τεχνική αυτή δημιουργήθηκε στην αρχή του 14ου αιώνα και είχε σχεδόν ξεχαστεί μέχρι που ο Kubota αφοσιώθηκε στην αναβίωση της. Έτσι κατάφερε να δημιουργήσει ένα μοναδικό στιλ και ξεκίνησε ένα φιλόδοξο σχέδιο που ονόμασε «Συμφωνία Φωτός» έχοντας σαν στόχο του την δημιουργία 80 kimono, κάθε ένα εκ των οποίων παίρνει 1 χρόνο να κατασκευαστεί.

Ο Kubota είδε ένα tsujigahana έργο σε ένα μουσείο και θέλησε να δημιουργήσει ένα τέτοιο έργο μόνος του. Επεδίωξε την δημιουργία ενός μουσείου που να στεγάζει αυτήν την τέχνη, «ως σημαντικό μέρος της ιαπωνικής κουλτούρας και παράδοσης» λέει ο εκπρόσωπος του μουσείου Fumihiko Takamura. Ταξίδεψε στις περιοχές που περιβάλλουν το βουνό Fuji για να βρει το ιδανικό μέρος για την ίδρυση του μουσείου, μιας και το επιβλητικό βουνό του προκαλούσε πάντα ιδιαίτερη συγκίνηση. Κατέληξε σε αυτήν την τοποθεσία λόγω της θέας που προσφέρει. art-museum-japan-kubotaΤο κεντρικό κτίριο παρουσιάζει μια πυραμίδα που στηρίζεται πάνω σε δεκαέξι κορμούς δέντρων που είναι περισσότερο από χιλίων χρονών. Γυάλινες στέγες αφήνουν το φώς να περνάει ανάμεσά τους, προκειμένου να αναδεικνύονται τα έργα του, τα οποία δεν είναι κλεισμένα πίσω από γυαλί, κάτι που επέβαλε ο Kubota προσωπικά, για να μπορούν οι θεατές να τα «αισθάνονται».

Itchiku-kubota-kimono-museum-iaponiaΗ «Συμφωνία Φωτός» μέχρι στιγμής αποτελείτε από 15 κομμάτια που αποτυπώνουν τις εποχές και 20 ακόμα στα οποία ο δημιουργός αποτύπωσε τις εντυπώσεις του για το σύμπαν. Τα kimono είναι «συνδεδεμένα» έτσι ώστε αν τα βάλουμε σε μια σειρά, εξιστορούν την ιστορία της μητέρας φύσης. Το πρώην προσωπικό γραφείο του Kubota, λειτουργεί τώρα ως μέρος χαλάρωσης, όπου οι θεατές μπορούν να απολαύσουν ένα φλιτζάνι τσάι βλέποντας παράλληλα ένα μικρό καταρράκτη που καταλήγει σε μια λίμνη από το παράθυρο, τα οποία δημιούργησε ο ίδιος ο καλλιτέχνης.

kubota-museum-japan-vuno-fuji

Στο μουσείο εκτίθενται επίσης και αγαλματίδια που προέρχονται από την Αφρική και την Ασία. Υπάρχει μια ειδική πτέρυγα του μουσείου αφιερωμένη σε αυτού του είδους τα εξωτικά αντικείμενα, η οποία προστέθηκε το 1997. Ο Kubota ήταν μεγάλος λάτρης του καλλιτέχνη Antoni Gaudi και ζήτησε η νέα πτέρυγα να παρουσιάζει την τέχνη του καλλιτέχνη. Η νέα πτέρυγα εμπεριέχει και ειδικές γκαλερί, τωρινά στεγάζει μια συλλογή από κουστούμια Kabuki, κι ένα ανοιχτό καφενείο.

Κείμενο Άρης Λ. από το περιοδικό ‘Highlinghting Japan’ Οκτώβριος 2011 για το Κέντρο Ιαπωνικών & Κινεζικών Σπουδών Οικονομάκου

 

logoside