ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ & ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ

Ιαπωνικό Βερνίκι

iaponia-texni-vernikiΒερνικωμένα σκεύη κατασκευάζονται στην περιοχή Yamanaka, Ιαπωνία από τον 16ο αιώνα. Την εποχή εκείνη, επισκέπτες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον στην τεχνική των κατοίκων, που χρησιμοποιούσαν μια κατασκευή ίδια με αυτήν των κεραμικών αγγείων (μια ρόδα που στριφογύριζαν με το πόδι) και αγόραζαν πολλά ως σουβενίρ.

Η φήμη του βερνικωμένου σκεύους απλώθηκε στην Ιαπωνία και μέχρι πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο ήταν από τις πιο αγαπητές παραδόσεις.

Η κυβέρνηση το χαρακτήρισε ως παραδοσιακή τεχνική το 1970 και αυστηρά κριτήρια δόθηκαν στην κατασκευή τους. Σκεύη που δημιουργήθηκαν στην περιοχή εμπεριέχουν την σφραγίδα JOY (Japan Original Yamanaka) αφού περάσουν τέσσερεις ξεχωριστούς ελέγχους. Μια από τις εταιρίες που πραγματεύονται με τέτοια σκεύη είναι η Tatsumiya. iaponiki-texni

Από το 1945 έχει καταφέρει να ανταπεξέλθει ενάντια στα πιο φτηνά εισαγόμενα προϊόντα αν και η εξελισσόμενη οικονομία την έχει κάνει να επεκταθεί και στην κατασκευή καθημερινών προϊόντων όπως για παράδειγμα τα κουτιά φαγητού Bento. Προσπαθώντας να επεκταθούν και στο εξωτερικό, η εταιρία σε συνεργασία με καλλιτέχνες ανά τον κόσμο, δημιούργησε μια συλλογή από γλυπτά που χρησιμοποιούν την τεχνική του βερνικιού. Μπορεί να τα βρει κανείς προς πώληση σε μουσεία του Παρισιού και του Λονδίνου. Η εταιρία ειδικεύεται στην κατασκευή πιάτων, πιατάκια φλιτζανιών, μπολ, κουτιών και δίσκων σερβιρίσματος. Η ξεχωριστή τους εικόνα δημιουργείται με υφάσματα από κιμονό, εξασφαλίζοντας ότι ποτέ δυο αντικείμενα δεν θα είναι όμοια.

Κείμενο Άρης Λ. από το περιοδικό «Highlinghting Japan» Νοέμβριος 2011 για το Κέντρο Ιαπωνικών & Κινεζικών Σπουδών Οικονομάκου

 

logoside