ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ & ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ

Φεστιβάλ Hakata Gion Yamakasa

blog-oikonomakou-6-festival-hakata-gion-yamakasaTo φεστιβάλ Hakata Gion Yamakasa είναι ένα ιαπωνικό καλοκαιρινό φεστιβάλ, το οποίο διαρκεί 15 ημέρες (1η με 15 Ιουλίου) με τους Ιάπωνες να τρέχουν στους δρόμους, ενώ μεταφέρουν ένα άρμα στους ώμους τους.

Οι άνδρες μεταφέρουν τα Yamakasa μέσα από τους δρόμους της Hakata με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα. Τα Yamakasa είναι μεγάλα άρματα, ενός τόνου το καθένα, περίτεχνα διακοσμημένα για το φεστιβάλ. Το θέαμα των ανδρών που με μεγάλη προσπάθεια και ιδρώτα μεταφέρουν τα άρματα, αιχμαλωτίζει τις καρδιές των θεατών που αριθμούν περί το 1 εκατομμύριο άτομα.

Τα άρματα Yamakasa αποτελούνται από δύο κατηγορίες, τα πολύχρωμα άρματα, τα οποία έχουν διακοσμητική χρήση, kazariyama και αυτά που μεταφέρονται, kakiyama. Από 1η Ιουλίου στήνουν τα άρματα σε διάφορες γωνίες των δρόμων, ενώ ο κόσμος μπορεί να τα θαυμάσει κατά τη διάρκεια ενός περιπάτου μέσα στην πόλη. Το καθένα έχει σχεδόν 10 μέτρα ύψος, και είναι διακοσμημένο με σαμουράι ή δημοφιλείς κούκλες από διάφορους χαρακτήρες anime. Παλαιότερα, οι άνδρες μετέφεραν τα kazariyama και έτρεχαν μέσα στους δρόμους, όμως εξαιτίας του μεγέθους τους, πιάνονταν σε ηλεκτρικά καλώδια και ηλεκτρικά φώτα , γι αυτό σταμάτησαν να τρέχουν και τα χρησιμοποίησαν ως εκθέματα. Τα άρματα εκτίθενται στο Kushida-jinja Shrine και μπορεί να τα δει όποιος θέλει, όλο το χρόνο.

Οι αγώνες ξεκινούν στις 10 Ιουλίου. Το φεστιβάλ κορυφώνεται με ενθουσιασμό στις 15 Ιουλίου. Νωρίς το πρωί της τελευταίας ημέρας, στις 4:59 ξεκινά το πρώτο άρμα υπό τον ήχο τυμπάνων. Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού οι άντρες ιάπωνες πρέπει να διανύσουν μια απόσταση 5 χλμ σε λιγότερο από30 λεπτά. Αν και η ταχύτητα είναι πολύ σημαντική, οι Ιάπωνες παίχτες οφείλουν να διατηρήσουν ένα γενναίο και ηρωικό ύφος ενώ μεταφέρουν τα άρματα στους ώμους τους.

Κάτι που προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον σε αυτό το φεστιβάλ ,είναι ότι οι πολίτες της Hakata δεν καταναλώνουν αγγούρια κατά την περίοδο του φεστιβάλ (1-15 Ιουλίου) ακόμα κι αν τύχει να τα βρει κανείς μέσα σε ένα μπολ σαλάτας. Η πρακτική αυτή λέγεται ότι προέρχεται από το γεγονός ότι το σχήμα της στρογγυλής φέτες του αγγουριού, μοιάζει με το έμβλημα της εορταστικής θεότητας που ονομάζεται Gion-sama.

 

logoside