ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ & ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ

Το μέλλον της Κίνας στην Ευρώπη

mellon-tis-kinasΗ μεγάλη και συνεχής ανάπτυξη, της επιστήμης και της τεχνολογίας, έχει  φέρει  τις χώρες και τον κόσμο πιο κοντά. Συστήματα πληροφόρησης και επικοινωνίας, δορυφόροι, υπερταχείες, αερομεταφορές, διεθνείς συνθήκες, εκμηδενίζουν τις αποστάσεις και επιταχύνουν την διαδικασία της Παγκοσμιοποίησης.

Η Κίνα παρότι είναι μια χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό και  η τρίτη σε εδαφική έκταση χώρα του κόσμου, αποτελούσε επί αιώνες την terra incognita για τη Δύση. Στις μέρες μας τα πράγματα έχουν αλλάξει. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία  το διμερές εμπόριο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα τα τελευταία χρόνια αποτιμάται σε εκατοντάδες δις ευρώ, με τις Eυρωπαϊκές εξαγωγές προς την Κίνα να αυξάνονται κάθε χρόνο.

Και από τις δύο πλευρές διακρίνεται η διάθεση συνεργασίας και διαρκώς πραγματοποιούνται βήματα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Η ΕΕ συνεργάζεται με την Κίνα για την αντιμετώπιση της κρίσης και τη βελτίωση της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης. Με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ τα δύο μέρη  στοχεύουν στα εξής:

 

  • Στη βελτίωση της διαφάνειας και του ρυθμιστικού περιβάλλοντος στον τομέα της ενέργειας
  • Στην ανταλλαγή τεχνικών και πληροφοριών για την αποτελεσματική διαχείριση των πόρων και την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας•
  • Στην ενθάρρυνση των επενδύσεων και του ανοίγματος των δημόσιων αγορών και στην προώθηση της εφαρμογής διεθνών προτύπων.
  • Στην εξισορρόπηση της οικονομικής και της κοινωνικής ανάπτυξης.

Η Κίνα είναι μια ισχυρή αναπτυσσόμενη χώρα που επιδιώκει τη βελτίωση των σχέσεών της και με την Ελλάδα. Σύμφωνα με την  εφημερίδα Financial Times: «Η Ελλάδα αποτελεί την κατάλληλη χώρα, για τις φιλοδοξίες της Κίνας, να επεκταθεί βαθύτερα στην Ευρώπη». Επίσης διαχέεται η φήμη πως μία κινεζική αεροπορική εταιρεία θα δημιουργήσει έναν νέο κόμβο αερομεταφορών στην Ελλάδα με στόχο τη διακίνηση επιβατών από και προς την  Ευρώπη.

Σύμφωνα επίσης με δημοσιεύματα, η Κίνα και η Ελλάδα έχουν υπογράψει  κοινό πρόγραμμα συνεργασίας διαμέσου του ιδιωτικού τομέα και ερευνητικών κέντρων για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Επίσης προετοιμάζεται συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στα  ελληνικά και κινέζικα ΑΕΙ, καθώς και ανάμεσα στα ελληνικά και κινέζικα σχολεία.

Έντονο Κινεζικό επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει τόσο για τα ναυπηγεία της Ελευσίνας και την Ελληνική ναυτιλία, όσο και για τον Τουρισμό. Η παρουσία της

εταιρείας Cosco στο λιμάνι του Πειραιά είναι μια πρόσφατη κινεζική επενδυτική ενέργεια που έλαβε χώρα στην Ελλάδα και που διευκολύνει και ενισχύει τις εμπορικές διαμετακομιστικές συναλλαγές ανάμεσα στις Δυτικές και Ανατολικές χώρες.

Η Αγγλία, η Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία έχουν προχωρήσει μπροστά στην σύναψη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με την Κίνα.

Η Γερμανία συνάπτει διαρκώς συμφωνίες με την Κίνα σε  βιομηχανικούς τομείς, εναλλακτικής ενέργειας, παραγωγής και εμπορίας μηχανημάτων, εξοπλισμού και εξαρτημάτων κυρίως αυτοκινήτων. Η Γαλλία σε προϊόντα κατανάλωσης, εισαγωγές και εξαγωγές.

Επίσης οι χώρες όπως η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν ενισχύσει την αγορά ακίνητης περιουσίας με κινέζους ενοικιαστές ή αγοραστές.

Το μέλλον της Κίνας όπως διαγράφεται, φαίνεται να είναι, δίπλα στην Ευρώπη, με μεγάλο περιθώριο διεύρυνσης των μεταξύ τους σχέσεων και συνεργασιών.

 

 

logoside