ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ & ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ

H Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει έμπρακτα την εκμάθηση ξένων γλωσσών

ee-stirizei-glosses(L: Η «διαπολιτισμική κατανόηση» ενισχύει τη γνώση, τους δεσμούς μεταξύ χωρών αλλά και την οικονομία διότι η επικοινωνία διευκολύνει και αναπτύσσει τόσο τις επιχειρηματικές όσο και τις εργασιακές σχέσεις εντός της ΕΕ.)

Η ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης από τον Δεκέμβριο του 2001 υποστηρίζουν έμπρακτα την εκμάθηση ξένων γλωσσών με σκοπό να διατηρηθεί και να επεκταθεί η πολυγλωσσία  και πολυπολιτισμικότητα. Ο εμπλουτισμός της ποικιλότητας στο επίπεδο της γνώσης και της επικοινωνίας μεταξύ των χωρών θα ενισχύσει τους δεσμούς τους και για το λόγο αυτό καθιερώθηκε ως Ευρωπαϊκή μέρα ξένων γλωσσών η 26η Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο.

Στην Ευρωπαϊκό χώρο έχουν καταγραφεί περίπου 200 γλώσσες και διάλεκτοι  σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Τα αγγλικά θεωρούνται ως η πιο διαδεδομένη ξένη γλώσσα την οποία πλέον διδάσκονται όλοι οι μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην ΕΕ σε ποσοστό περίπου  97% . Με ποσοστό περίπου 34% διδάσκονται τα γαλλικά,  με 22% τα γερμανικά και 12% τα ισπανικά.

Στη χώρα μας τα ποσοστά είναι ανάλογα όπου τα αγγλικά  θεωρούνται ως η πιο διαδεδομένη ξένη γλώσσα που οι μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τα διδάσκονται σε ποσοστό περίπου 99% . Με ποσοστό περίπου 49% διδάσκονται τα γαλλικά  και  43% τα γερμανικά. Επίσης, με βάση τα στατιστικά στοιχεία της ΕΕ στην Ελλάδα το 50% περίπου των Ελλήνων είναι ικανό να συνεννοηθεί ικανοποιητικά σε τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα, ποσοστό που αγγίζει τον μέσο όρο γλωσσομάθειας της ΕΕ.

Πρωταγωνιστές στην πολυγλωσσία είναι οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου όπου το 99% είναι ικανό να χρησιμοποιεί τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα. Ακολουθούν με ελάχιστα μικρότερα ποσοστά οι κάτοικοι της Λετονίας και της Μάλτας. Ηλικιακά στο σύνολο της ΕΕ πολύγλωσσοι είναι κυρίως οι έφηβοι μαθητές όπου περίπου 8 στους 10 μπορούν να χρησιμοποιούν ικανοποιητικά μία τουλάχιστον ξένη γλώσσα. Κάθε χρόνο η ΕΕ χρηματοδοτεί μέσω των προγραμμάτων Socrates και Leonardo da Vinci το ποσό των  30.000.000 ευρώ που απευθύνονται σε μαθητές και φοιτητές της ΕΕ για εκμάθηση ξένων γλωσσών και πολιτισμών.

Η «διαπολιτισμική κατανόηση» ενισχύει τη γνώση, τους δεσμούς μεταξύ χωρών, αλλά και την οικονομία διότι η επικοινωνία διευκολύνει και αναπτύσσει τόσο τις επιχειρηματικές όσο και τις εργασιακές σχέσεις εντός της Κοινότητας . Στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρκελώνης το 2002 τέθηκε ως Ευρωπαϊκός  θεσμικός στόχος τόσο οι  μαθητές, όσο και οι εργαζόμενοι να μαθαίνουν τουλάχιστον δύο ξένες γλώσσες με σκοπό να ενισχυθεί γλωσσικά και πολιτισμικά το  περιβάλλον  της ΕΕ.

 

logoside