ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ & ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ

Γιατί να μάθω ξένες γλώσσες;

flagsΣε ένα περιβάλλον ραγδαίως εξελισσόμενο και ζώντας υπό συνθήκες παγκοσμιοποίησης η γνώση ξένων γλωσσών είναι μια πραγματικότητα που περιβάλλει ασφικτικά την καθημερινότητά μας.

Σε ένα περιβάλλον ραγδαίως εξελισσόμενο και ζώντας υπό συνθήκες παγκοσμιοποίησης η γνώση ξένων γλωσσών είναι μια πραγματικότητα που περιβάλλει ασφυκτικά την καθημερινότητά μας. Αγγλικά, Γαλλικά είναι οι συνήθεις ύποπτοι, ενώ αρκετά δημοφιλή είναι πλέον τα Ιταλικά, τα Ισπανικά και τα Γερμανικά.


Θα πρέπει σίγουρα να αναγνωρίσουμε την σημασία των ξένων γλωσσών σε επαγγελματικό επίπεδο. Η γνώση Αγγλικών αποτελεί πλέον ένα τυπικό προσόν απαραίτητο για την εύρεση εργασίας, ενώ η δεύτερη ή και η τρίτη γλώσσα έχουν αρχίσει να μπαίνουν σταθερά στην κατηγορία των επιθυμητών προσόντων.


Οι ξένες γλώσσες αποτελούν σίγουρα ένα διαβατήριο που θα διευκολύνει την αναζήτηση εργασίας αλλά και θα συμβάλλει σε καλύτερα αποτελέσματα στην εργασία. Οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις συνεργάζονται πλέον με το εξωτερικό, συνεπώς ορισμένες φορές η συνεργασία και η επικοινωνία με ξένους συνεργάτες είναι αναγκαίο κακό». Παράλληλα, η γνώση ξένων γλωσσών ανοίγει νέους επαγγελματικούς δρόμους, καθώς μπορεί να προσφέρει επαγγελματικές ευκαιρίες σε άλλες χώρες, κάτι που σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας ή κρίσης μοιάζει δελεαστικό.


Ας μην ξεχνάμε, επίσης, την εποχή στην οποία ζούμε. Ο διαδικτυακός κόσμος, που φαντάζει μεγαλύτερος και από τον πραγματικό, δεν χτίστηκε δυστυχώς από Έλληνες για Έλληνες. Δεν θα ήταν παράλογο να πούμε, μάλιστα, πως η ξένη γλώσσα είναι η γλώσσα της τεχνολογίας. Τα social media, οι διάφορες εφαρμογές και οι μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον την Αγγλική γλώσσα, ενώ πολλά λογισμικά και προγράμματα που είναι απαραίτητα σε πολλές εταιρείες απαιτούν τη γνώση Αγγλικών για την κατανόηση και χρήση τους. Επίσης κάποιες χώρες έχουν τα δικά τους Social media, άκόμα και την αντίστοιχη δική τους Google στη γλώσσα τους. Χαρακτηριστικά τέτοια παραδείγματα είναι η Κίνα, η Ρωσία και η Ιαπωνία.


Για τους φοιτητές οι ξένες γλώσσες είναι ένα σημαντικό εφόδιο. Δεν είναι λίγες οι φορές που η ξένη βιβλιογραφία θα χρειαστεί κατά τη διάρκεια των φοιτητικών χρόνων. Η εκπόνηση εργασιών επιβάλλει την μελέτη ξένων συγγραμάτων για την κατανόηση του θέματος και έτσι οι φοιτητές έρχονται συχνά αντιμέτωποι με έναν κυκεώνα πληροφοριών. Όσο καλύτερη είναι η γνώση ξένων γλωσσών, τόσο διευκολύνεται και η διαδικασία συλλογής, ανάγνωσης και χρήσης τέτοιων πληροφοριών.


Σε δεύτερο επίπεδο, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ευκαιρία που δίνεται στους φοιτητές για σπουδές σε ξένες χώρες. Είτε για λόγους μεγαλύτερης κατάρτισης, είτε για λόγους εμπειρίας, πολλοί είναι οι φοιτητές που επιλέγουν να σπουδάσουν σε ξένα πανεπιστήμια σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο. Η Αγγλία είναι σίγουρα στις πρώτες προτιμήσεις, αλλά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη προτίμηση σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Γερμανία, το Βέλγιο και η Σουηδία. Συνεπώς, η γνώση γλωσσών εκτός των Αγγλικών, ανοίγει πόρτες σε ένα πλήθος Πανεπιστημίων, αυξάνοντας τόσο τις επιλογές, όσο και τις πιθανότητες αποδοχής.

flags2

 



Τέλος, ας δούμε τη σημασία τους σε επίπεδο προσωπικής ανάπτυξης. Αναπτυγμένη αντίληψη, νοητική ευελιξία, δημιουργικότητα και ικανότητα επίλυσης προβλημάτων είναι μερικές από τις επιδράσεις της εκμάθησης ξένων γλωσσών. Ιδιαίτερα όταν η διαδικασία ξεκινά από μικρή ηλικία, έρευνες έχουν δείξει ότι οι ξένες γλώσσες συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη των γλωσσικών ικανοτήτων του ατόμου και συνεπώς, στην καλύτερη επαγγελματική του εξέλιξη.


Προσωπικά, επαγγελματικά και κοινωνικά, οι ξένες γλώσσες είναι σίγουρα ένα εφόδιο που δεν περνά απαρατήρητο. Αντί, λοιπόν, για μια υποχρέωση που φορτώνουν οι γονείς, ας το δούμε ως ένα δώρο που θα ανοίξει πολλές επαγγελματικές πόρτες και θα βοηθήσει στην προσωπική μας ολοκλήρωση.

 

logoside