ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ & ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ

Η πρόκληση της εκμάθησης της Κινεζικής γλώσσας

iproklisi-tis-ekmathisisΗ σύγχρονη Κίνα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να γίνει μέρος της καθημερινότητας σε κάθε σημείο του πλανήτη. Παραγωγοί, επιχειρηματίες, καταναλωτές και φοιτητές έχουν εξοικειωθεί σημαντικά και αξιοπρόσεκτα, με το άλλοτε απρόσιτο, εξωτικό και γεμάτο μυστήριο, κινεζικό περιβάλλον. Πρώτες ύλες, προϊόντα (εμπορικά, τεχνολογικά), επενδύσεις συνεργασίας μεγάλου βεληνεκούς, κατέχουν σημαντική θέση στη διεθνή αγορά.

Η γρήγορη κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της Κίνας καθιστά πλέον αν όχι αναγκαία, σίγουρα πρόκληση, την εκμάθηση της κινεζικής γλώσσας. Η Κίνα αποτελεί ένα αυτοτελές περιβάλλον του κόσμου που επιδεικνύει διαρκώς, σε κάθε σύγχρονο σημείο της εξέλιξής της, ευρηματικότητα και μοναδικότητα. Είναι μια χώρα με βαθιά αντίληψη για τις βαθιές ρίζες της ιστορίας της, αλλά και για την τωρινή θέση της στο παγκόσμιο περιβάλλον.

Η πειθαρχημένη προσαρμογή της σε κάθε αλλαγή που προέρχεται είτε από εσωτερικούς είτε από εξωτερικούς παράγοντες, την οδήγησαν να γίνει μία από τις πιο ισχυρές αναπτυσσόμενες χώρες στον κόσμο. Ένα βιβλίο που περιέχει βασικά αρχαία κείμενα και που χρησιμοποιήθηκε ως σημείο αναφοράς για τους περισσότερους Κινέζους διανοούμενους είναι το Ι ΤΖΙΝΓΚ «το βιβλίο των αλλαγών». Επηρέασε ακόμη και την φρασεολογία τους. Το γνωστό σε όλους, ΓΙΝ και ΓΙΑΝΓΚ αποτελεί το απόσταγμα της συγκεκριμένης γνώσης.

Η κινεζική γλώσσα αριθμεί περίπου 1500 διαλέκτους. Ένας μεγάλος αριθμός κινέζων ομιλεί κατά μέσο όρο περίπου πέντε με έξι από αυτές. Τα τελευταία χρόνια προωθείται η υιοθέτηση μίας μόνο επίσημης εθνικής κινεζικής γλώσσας και που θα ομιλείται στο σύνολο της χώρας και διεθνώς. Η γλώσσα αυτή ονομάζεται –πουτόνγκ- ή γλώσσα των Μανδαρίνων διότι έχει ως βάση τη διάλεκτο του Πεκίνου και την γλώσσα των αξιωματούχων.

Η επίτευξη της διαρκούς ανάπτυξης και η διευκόλυνση της άμεσης επικοινωνίας είναι που δημιούργησαν την ανάγκη ύπαρξης μίας μόνο επίσημης κινεζικής γλώσσας. Αγρότες, από την επαρχία, εργάτες από διάφορες πόλεις αναγκάζονται να μάθουν την –πουτόνγκ- για να εξασφαλίσουν και να διευρύνουν τις συνεργασίες τους. Η συγκεκριμένη εξέλιξη καθιστά την Κινεζική γλώσσα πιο προσιτή και στο ευρύτερο περιβάλλον. Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν την επιθυμία ή το συμφέρον να μάθουν την κινεζική γλώσσα. Η εκμάθησή της βοηθά σε μία πιο ουσιαστική προσέγγιση και προσαρμογή στο ιδιαίτερο κινεζικό περιβάλλον.

Όποιος μαθαίνει τη γλώσσα ενός λαού αντλεί σημαντικά στοιχεία για τη σκέψη και τη φιλοσοφία του, για τα έθιμα και την κουλτούρα του. Η γνώση της γλώσσας, εισάγει αυτόματα στη σκέψη τον πολιτισμό της χώρας, διευκολύνει και διευρύνει διαρκώς την προσέγγιση. Χωρίς τη γνώση της γλώσσας και του πολιτισμού όλα κινούνται στη σφαίρα του επιφανειακού και είναι δύσκολο να διαμορφωθεί η δυνατότητα ανάπτυξης σταθερών σχέσεων με μακροπρόθεσμες προοπτικές και αμοιβαία οφέλη.

Η διάδοση της Κινεζικής γλώσσας διευκολύνθηκε σημαντικά από την καθιέρωση, της –πουτόνγκ-, και συνεχώς διευρύνεται. Όπως αναφέρεται και στο Ι ΤΖΙΝΓΚ, η αλλαγή θεωρείται η μόνη σταθερή πραγματικότητα.

 

logoside