ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ & ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ

Η προσέγγιση της Ιαπωνικής κουλτούρας

proseggisi-iaponikisΌταν ακούμε τη λέξη Ιαπωνία ζωντανεύουν στο μυαλό μας εικόνες και ήχοι μοναδικοί. Γκέισες με κιμονό, Σαμουράι με σπαθιά, ιδιαίτερη στον ήχο γλώσσα και μουσική, υψηλής αισθητικής καλλιτεχνική γραφή και ζωγραφική, κτήρια εντυπωσιακά και παράξενα, μπονσάι, ανθισμένοι κήποι με λίμνες και μεγάλα βότσαλα, περίτεχνα σκεύη σερβιρίσματος, εξωτική κουζίνα, χορός συνδυασμένος με δρώμενα, εντυπωσιακά σκηνικά και κουστούμια, αλλά και εθιμοτυπικοί κανόνες συμπεριφοράς που είναι τελείως διαφορετικοί από του Δυτικού κόσμου.


Οι Ιάπωνες έως τον 19ο περίπου αιώνα ζούσαν σχεδόν απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Προσαρμόστηκαν όμως με τις εξελίξεις του σύγχρονου κόσμου ενώ παράλληλα οι ρίζες τους παραμένουν βαθιές και ισχυρές. Για το λόγο αυτό η Ιαπωνία αποτελεί πλέον ένα απόλυτα σύγχρονο κράτος, με οικονομική ισχύ που διατηρεί όμως έντονες πολιτισμικές ιδιαιτερότητες και μοναδική κουλτούρα.


Το ομαδικό πνεύμα κυριαρχεί στη συνείδηση του Ιάπωνα, η οικογένειά του τον καθορίζει καθώς και κάθε άλλη ομάδα στην οποία είναι ενταγμένος, όπως η εταιρεία στην οποία εργάζεται. Ο σεβασμός στην ιεραρχία διαμόρφωσαν και για τον υπόλοιπο κόσμο κανόνες στους οποίους βασίζεται ακόμα το σύγχρονο Μάνατζμεντ.

Η ευγένεια κατά τις καθημερινές συναντήσεις αλλά και στις συναλλαγές ξεκινά με τον χαιρετισμό της υπόκλισης. Αρνητικά συναισθήματα και προσβολές δεν εκφράζονται δημοσίως. Κατά την επικοινωνία τους οι Ιάπωνες ως ένδειξη σεβασμού χρησιμοποιούν το επίθετο και την ιδιότητα του συνομιλητή ή το αξίωμά του. Οι Ιάπωνες είναι ένας λαός που αποφεύγει να μιλήσει ξένες γλώσσες και προτιμούν η συνομιλία τους να πραγματοποιείται στα Ιαπωνικά. Για το λόγο αυτό συνήθως χρησιμοποιούν διερμηνείς.

Στα πλαίσια της καλής συμπεριφοράς και η επαγγελματική κάρτα έχει ιδιαίτερη σημασία. Πρέπει να λαμβάνεται ή να δίδεται και με τα δύο χέρια. Όποιος την λαμβάνει θα πρέπει να της δίνει ιδιαίτερη προσοχή διότι περιέχει την ταυτότητα του ατόμου που την έδωσε. Όταν κάποιος Ιάπωνας επαγγελματίας συστήνεται μην εκπλαγείτε αν πρώτα εκφράσει το όνομα της εταιρείας την οποία εκπροσωπεί ή εργάζεται και έπειτα το επώνυμό του.


Η αγνότητα, ο σεβασμός είναι θεμελιώδεις αξίες των Ιαπώνων που εκφράζονται με ήρεμο πνεύμα και με σκοπό την επίτευξή της αρμονίας. Για παράδειγμα οι Ιάπωνες με την ευσυνειδησία που διαθέτουν όταν κάνουν μια δουλειά θεωρούν απαράδεκτο να δεχθούν φιλοδώρημα. Ένα επίσης τελετουργικό που καλλιεργεί την αρμονία και αριθμεί χιλιάδες έτη παράδοσης είναι η τελετουργία του τσαγιού.


Μια περίτεχνη κούπα με τσάι είναι η πρώτη εκδήλωση φιλοξενίας σε μία Ιαπωνική οικία. Η τελετουργία του τσαγιού προάγει τη συλλογικότητα, την κοινωνικότητα, τον σεβασμό και την ταπεινοφροσύνη, αξίες, που χαρακτηρίζουν τους Ιάπωνες και που συνθέτουν την εντυπωσιακή και μυστηριώδη κουλτούρα τους.

 

logoside