ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ & ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ

Πόσο κοντά έχει έρθει η Κίνα στον Δυτικό πολιτισμό

kina-dytikos-politismos-diethnesagores2.jpgΗ  Κίνα παρότι είναι μια χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό και  η τρίτη σε εδαφική έκταση χώρα του κόσμου, αποτελούσε επί αιώνες την terra incognita για τη Δύση όμως κατάφερε μέσα στη δίνη των διεθνών εξελίξεων και  σε σύντομο χρονικό διάστημα να περάσει από μια αδιαπέραστη εσωστρέφεια, σε μια δυναμική εξωστρέφεια και προσαρμογή στις σύγχρονες Παγκόσμιες αλλαγές. Στη διεθνή σκηνή κατέχει πλέον ηγετική θέση και σταδιακά φαίνεται να διαμορφώνεται σε μοχλό εξελίξεων.

Στις μέρες μας η Κίνα φαίνεται να έχει τονώσει ουσιαστικά και έμπρακτα τις διπλωματικές της σχέσεις με τις περισσότερες χώρες του πλανήτη, ενώ παράλληλα αποκτά όλο και μεγαλύτερη δύναμη και επιρροή στις διεθνείς αγορές λόγω των ισχυρών εξαγωγικών της και καταναλωτικών της δυνατοτήτων. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οι εμπορικές και χρηματοοικονομικές σχέσεις ανάμεσα στη Δύση και την Κίνα  αυξάνονται κάθε χρόνο.

Η Κίνα έχει ενεργή παρουσία και συμμετοχή και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ως παρατηρητής των G8, ενώ βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα ως Παγκόσμια παραγωγός πετρελαίου. Ως μοχλός διεθνών εξελίξεων συνεργάζεται με τη Δύση  για τη βελτίωση της διαφάνειας και του ρυθμιστικού περιβάλλοντος στον τομέα της ενέργειας. Για την ανταλλαγή τεχνικών και πληροφοριών για την αποτελεσματική διαχείριση των πόρων και την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και για την ενθάρρυνση των επενδύσεων και του ανοίγματος των δημόσιων αγορών και στην προώθηση της εφαρμογής διεθνών προτύπων.

Ο πιο στενός εταίρος της Κίνας είναι οι ΗΠΑ, αλλά και με την ΕΕ διαμορφώνονται ισχυρές και διαρκείς σχέσεις συνεργασίας από τα μέσα της δεκαετίας του 70΄.  Στην Ευρωπαϊκή αγορά η Κίνα συνάπτει διαρκώς συμφωνίες με τη Γερμανία σε  βιομηχανικούς τομείς, εναλλακτικής ενέργειας, παραγωγής και εμπορίας μηχανημάτων, εξοπλισμού και εξαρτημάτων κυρίως αυτοκινήτων. Επίσης οι χώρες όπως η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν ενισχύσει την αγορά ακίνητης περιουσίας τους με κινέζους ενοικιαστές ή αγοραστές. Επίσης τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με την ΕΕ η Κίνα συνεργάζεται στενά στο τομέα της Έρευνας.

 Όπως διαφαίνεται τόσο οι ανάγκες της Κίνας, όσο και οι δυνατότητές της διευρύνουν τη δικτύωση των σχέσεων και συνεργασιών της με τον υπόλοιπο κόσμο και τη φέρνουν όλο και πιο κοντά στον Δυτικό Πολιτισμό ενισχύοντας την ειρηνική συνύπαρξη των χωρών και τη διαμόρφωση ενός διεθνούς περιβάλλοντος που ευνοεί την εξέλιξη και ανάπτυξη.

 

logoside