ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ & ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ

Η πρόκληση της εκμάθησης της Ιαπωνικών και Κινέζικων

 

kina-dytikos-politismos-diethnesagores.jpgΗ «διαπολιτισμική κατανόηση» ενισχύει τη γνώση, τους δεσμούς μεταξύ χωρών αλλά και την οικονομία διότι η επικοινωνία διευκολύνει και αναπτύσσει τόσο τις επιχειρηματικές όσο και τις εργασιακές σχέσεις μια παγκόσμιας πλέον κοινότητας. Στα περισσότερα κράτη του κόσμου υπάρχει ο  θεσμικός στόχος τόσο οι  μαθητές, όσο και οι εργαζόμενοι να μαθαίνουν τουλάχιστον δύο ξένες γλώσσες.

Η εκμάθηση της Ιαπωνικής και Κινεζικής γλώσσας με προοπτική τη διεύρυνση του γνωσιακού και επικοινωνιακού πεδίου, βοηθά στην ευρύτερη κατανόηση των ιδιαίτερων πολιτισμών της Ιαπωνίας και της Κίνας.

Η Ιαπωνία είναι ένας τόπος που προφέρεται  για εξερεύνηση και γνώση. Είναι  ένα κέντρο εξελίξεων στις  πρώτες θέσεις των διεθνών αγορών,  με υποδειγματική πορεία και προοπτικές  για τους κατοίκους της  και   όσους την προσεγγίζουν.

 Η Κίνα ενώ αποτελούσε επί αιώνες την terra incognita για τη Δύση κατάφερε μέσα στη δίνη των διεθνών εξελίξεων και  σε σύντομο χρονικό διάστημα να περάσει από μια αδιαπέραστη εσωστρέφεια, σε μια δυναμική εξωστρέφεια και προσαρμογή στις σύγχρονες Παγκόσμιες αλλαγές. Στη διεθνή σκηνή κατέχει επίσης ηγετική θέση και σταδιακά φαίνεται να διαμορφώνεται σε μοχλό εξελίξεων.

Ιαπωνικά και Κινέζικα  γνωρίζουν ήδη εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ  ο αριθμός αυξάνεται διαρκώς κυρίως από  κατοίκους  άλλων χωρών, λόγω της  αλληλεπίδρασης  αλλά κυρίως της  ανάπτυξης και εξέλιξης που διαφαίνεται στις χώρες αυτές, στο επιχειρηματικό και επιστημονικό πεδίο.

Όποιος μαθαίνει τη γλώσσα ενός λαού αντλεί σημαντικά στοιχεία για τη σκέψη και τη φιλοσοφία του, για τα έθιμα και την κουλτούρα του. Η γνώση της γλώσσας,  εισάγει αυτόματα στην σκέψη τον πολιτισμό της χώρας, διευκολύνει και διευρύνει διαρκώς την προσέγγιση.

Τα κινεζικά και ιαπωνικά ιδεογράμματα αποτελούν μια επιπλέον πρόκληση για όσους επιθυμούν να κατανοήσουν τα ισχυρά μηνύματα που εκπέμπουν οι συγκεκριμένοι πολιτισμοί σε βάθος αιώνων. Η αποκρυπτογράφησή τους προϋποθέτει την παράλληλη γνώση της γλώσσας, διότι πέρα από τους επιφανειακούς συμβολισμούς τους, εμπεριέχουν μια ολόκληρη φιλοσοφία.

Χωρίς  τη γνώση της γλώσσας και του πολιτισμού κάθε χώρας όλα κινούνται στη σφαίρα του επιφανειακού και είναι δύσκολο να  διαμορφωθεί η δυνατότητα ανάπτυξης σταθερών σχέσεων με μακροπρόθεσμες προοπτικές και αμοιβαία οφέλη.

Γενικά η εκμάθηση μια νέας γλώσσας εκτός από τις νέες προοπτικές που δημιουργεί συνολικά σε επίπεδο χωρών, συμβάλλει  έντονα στη διεύρυνση του πνεύματος και της προσωπικότητας κάθε ανθρώπου. 

 

logoside