ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ & ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ

Παραδόσεις της κινεζικής πρωτοχρονιάς

Τα διάφορα μέρη της Κίνας έχουν και διαφορετικές παραδόσεις . Οι ακόλουθες βέβαια είναι και οι συνηθέστερες:

Πρωτοχρονιάτικο Γεύμα

Το πρωτοχρονιάτικο γεύμα είναι το σημαντικότερο γεύμα για τους Κινέζους. Κανονικά αποτελεί γεύμα επανένωσης, ειδικά όταν μέλη της οικογένειας τον υπόλοιπο χρόνο είναι μακριά από το σπίτι τους. Κατά την διάρκεια του γεύματος συνήθως σερβίρεται ψάρι. Τα "Dumplings" είναι το δημοφιλέστερο πιάτο στην βόρεια Κίνα. Αυτά τα δύο πιάτα εκφράζουν ευημερία. Τα υπόλοιπα πιάτα καθορίζονται από τις προσωπικές προτιμήσεις του καθενός. Η πλειοψηφία των Κινέζων προτιμούν το πρωτοχρονιάτικο γεύμα να πραγματοποιείται στο σπίτι αντί σε κάποιο εστιατόριο.

Dumplings 210-food1  New Year Cake 210-food1  LaBa Congee 210-food1  Tang Yuan 210-food1 

Πυροτεχνήματα

Τα πυροτεχνήματα χρησιμοποιούνται για να διώξουν το κακό από την Κίνα. Ακριβώς μετά τις 12:00 την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, εκτοξεύονται πυροτεχνήματα για να καλωσορίσουν το νέο έτος όπως και να απομακρύνουν το κακό. Πιστεύται πώς ο εκείνος που θα εκτοξεύσει το πρώτο πυροτέχνημα θα αποκτήσει καλή τύχη.

Shou Sui (守岁)
Ο όρος Shou Sui σημαίνει "μετά το πρωτοχρονιάτικο γεύμα" που κανονικά δηλώνει ότι τα μέλη της οικογένειας μένουν ξύπνια κατά την διάρκεια της νύχτας. Κάποιοι μένουν ξύπνιοι μόνο μέχρι τα μεσάνυχτα, μετά την εκτόξευση των πυροτεχνημάτων. Σύμφωνα με ιστορίες και μύθους, υπήρχε ένα μυθικό τέρας το οποίο ονομαζόταν "Nian" (= έτος). Την νύχτα της Πρωτοχρονιάς, το "Nian" έρχεται για να βλάψει τους ανθρώπους, τα ζώα και την περιουσία. Αργότερα όμως, οι άνθρωποι ανακάλυψαν ότι το "Nian" φοβάται το κόκκινο χρώμα, την φωτιά και τους δυνατούς ήχους. Ως εκ τούτου, την νύχτα της Πρωτοχρονιάς, οι άνθρωποι εκτοξεύουν πυροτεχνήματα, ανάβουν φωτιές και μένουν ξύπνιοι όλη την νύχτα για να απομακρύνουν το "Nian".

Red Packets (红包)
Το Red packet είναι ένας κόκκινος φάκελος ο οποίος περιέχει χρήματα, τα οποία κυμαίνονται από 1 έως μερικές χιλιάδες Κινέζικα Yuan. Συνήθως το red packet δίνεται από ενήλικες , ειδικά από παντρεμένα ζευγάρια, και από ηλικιωμένους σε μικρά παιδιά κατά τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς. Πιστεύουν πως τα χρήματα στον κόκκινο φάκελο θα καταστείλλουν το κακό από το να προσεγγίσει τα παιδιά, θα τα κρατήσει υγιεί και θα τους χαρίσουν μια μεγάλης διάρκειας ζωή.
Καθάρισμα του σπιτιού
Λίγες ημέρες πριν την κινεζική Πρωτοχρονιά, οι άνθρωποι συνηθίζουν να κάνουν ένα ολοκληρωμένο καθάρισμα του σπιτιού και των οικιακών ειδών το οποίο δηλώνει πως απομακρύνουν το παλιό για να υποδεχτούν το νέο.

Διακόσμηση

Μετά το καθάρισμα, οι Κινέζοι συνηθίζουν να διακοσμούν το σπίτι τους για να καλωσορίσουν το νέο έτος. Τα περισσότερα διακοσμητικά είναι σε κόκκινο χρώμα. Τα δημοφιλέστερα διακοσμητικά είναι το ανάποδο " fu" , "dui lian" ( = δίστιχο), φανάρια , year paint, papercutting, door gods, κλπ.

 Ανάποδο Fu (福):
210-food1

Η πιο γνώστη κινέζικη χειροτεχνία για την Πρωτοχρονιά θα μπορούσε κανείς να πει πως είναι το ανάποδο Fu. "Fu" στα κινεζικά σημαίνει τύχη, ευτυχία και ευημερία. Όταν είναι ανάποδα, σημαίνει «έρχεται». Αυτή η χειροτεχνία λοιπόν σημαίνει πως η τύχη, η ευτυχία και η ευημερία είναι στο άμεσο μέλλον μας. Συνήθως το "Fu" είναι γραμμένο σε ένα χαρτί κομμένο σε σχήμα διαμαντιού με κόκκινο φόντο. Οι άνθρωποι το τοιχοκολούν στην μπροστινή πόρτα του σπιτιού ή στο καθιστικό τους.

Φανάρι:
210-food7

Ο τύπος φαναριών που χρησιμοποιούνται για την κινεζική Πρωτοχρονιά είναι συνήθως διακοσμημένα με ένα κόκκινο χάρτινο κέλυφος. Κάποια φανάρια έχουν κερί στο εσωτερικό τους για φωτισμό. Ενώ άλλα είναι φτιαγμένα αποκλειστικά από χαρτί διακόσμησης. Κατά την διάρκεια του εορτασμού της κινεζικής Πρωτοχρονιάς, τα φανάρια κρέμονται μπροστά από την πόρτα ή μέσα στο σπίτι. Σε κάποια μέρη της Κίνας, τα φανάρια είναι απαραίτητα για το Yuan Xiao festival (την 15η μέρα του πρώτου μήνα του παραδοσιακού κινεζικού ημερολογίου).

 

Door God:
210-food10

Το "door god" είναι μια κινεζική διακόσμηση που τοποθετείται σε κάθε μεριά της πόρτας εισόδου κάποιου ναού,σπιτιού,επιχείρησης κλπ., αφού πιστεύεται πως μπορεί να αποτρέψει το κακό από το να εισέλθει.

 Dui Lian (对联 ):

210-food6

Είναι ένα αντιθετικό δίστιχο. Είναι ένα ζευγάρι από 2 στήλες με ποίηση, είναι  χειρόγραφο σε κόκκινο χαρτί και κολλάται στην μπροστινή πόρτα. Οι 2 στήλες έχουν κοινό μήκος και κοινές ιδιότητες κάθε χαρακτήρα , όπως σημασία ή χροιά. Το ιδανικό για ένα "dui lian" είναι να χρησιμοποιούνται λίγες λέξεις αλλά με βαθύ νόημα. Γι'αυτό τον λόγο, χρησιμοποιείται ένας κινεζικός χαρακτήρας για κάθε λέξη όπως και στα παραδοσιακά κινεζικά.

 

Year Paint:

210-food8

"Year Paint" είναι μία μεγάλη ζωγραφιά στο χέρι. Συνήθως το μέγεθος της είναι περίπου 1x1 μέτρα και διακοσμεί την πιο διακριτή επιφάνεια στο καθιστικό. Τα δημοφιλέστερα θέματα που απεικονίζονται είναι βουνά, τίγρεις, μακρόβιους θεούς, παιδιά κλπ

 

Papercutting:

210-food9

"Papercutting" είναι μία μορφή τέχνης που περιλαμβάνει το κόψιμο (συνήθως κόκκινου) χαρτιού. Τα συνηθέστερα σχήματα είναι ζώα, άνθρωποι, λουλούδια ή τον κινεζικό χαρακτήρα "Xi" (喜 = ευτυχία). Τα περισσότερα από αυτά κολλούνται στα παράθυρα ή στον τοίχο της μπροστινής πόρτας του σπιτιού.

 

logoside