ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ & ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ

Οι δράσεις της Κίνας και της Ινδίας για την κλιματική αλλαγή

oi draseis tis kinas kai tis indias gia tin klimatiki allagi 1Η πρώτη μεγαλύτερη σε οικονομία στον κόσμο, η Κίνα, και η Ινδία δεσμεύονται για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εργάζονται για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2030. Ίσως το πιο συναρπαστικό μέρος από όλα είναι το γεγονός ότι η επιλογή τους δεν οδηγείται από κάποιον λανθασμένο ιδεαλισμό. Είναι μια σαφής επιχειρηματική απόφαση που ανέλαβαν οι ηγέτες των χωρών καθώς διείδαν την πραγματικότητα των ορυκτών καυσίμων και τι σημαίνουν για την υγεία εκατομμυρίων πολιτών και των αντίστοιχων οικονομιών τους αναγνωρίζοντας ότι η καθαρή ενέργεια συνιστά ένα έξυπνο μακροπρόθεσμο στοίχημα.

Τα έθνη αυτού του μεγέθους αρχίζουν να μετακινούνται προς τα νέα μοντέλα ανάπτυξης και τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Καθώς οι οικονομίες τους εξακολουθούν να προοδεύουν, στέλνουν ένα σαφές μήνυμα σε άλλες αναδυόμενες χώρες ότι η καθαρή ενέργεια μπορεί να λειτουργήσει.

Πράγματι, πολλές χώρες αγκαλιάζουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αποδεικνύουν ξανά και ξανά ότι ο τρόπος για την οικονομική επιτυχία στον 21ο αιώνα τροφοδοτείται από έξυπνες τεχνολογίες, όπως η αιολική και η ηλιακή. Έτσι την επόμενη φορά που κάποιος λέει, «Λοιπόν τι γίνεται με την Κίνα και την Ινδία» μπορείτε να πείτε, «Λοιπόν επιτρέψτε μου να σας πω για την Κίνα και την Ινδία, αλλά και για τη Βραζιλία και το Μεξικό…»

Κίνα

Η Κίνα οφείλει την εντυπωσιακή εξέλιξή της στον 20ό και 21ο αιώνα στα ορυκτά καύσιμα. Τούτου λεχθέντος, τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει γίνει ένα μεγαθήριο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πιο ειδικά:

  • Πέρυσι, η Κίνα οδήγησε τον κόσμο σε επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αυξάνοντας το μερίδιό της στον τομέα κατά $89.5 δισεκατομμύρια.
  • Η Κίνα δημιούργησε πρώτη μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή, η αιολική και η υδροηλεκτρική.
  • Μάλιστα, η Κίνα έθεσε ένα νέο ρεκόρ για τη νέα δυναμικότητα αιολικής ενέργειας σε ένα μόνο έτος το 2014 και έχει ως στόχο να διπλασιάσει σχεδόν την ήδη σημαντική δυναμικότητα σε 200 GW έως το 2020.
  • Χάρη εν μέρει σε τέτοιες πρωτοβουλίες, το έθνος δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει πηγές μη ορυκτών καυσίμων για την προμήθεια του 20% της χρήσης ενέργειας μέχρι το 2030 σε πρόσφατες δεσμεύσεις της για στο Παρίσι. Στο ίδιο σύνολο των δεσμεύσεων, η Κίνα αύξησε επίσης τον στόχο της για τη μείωση του άνθρακα κατά 60-65% από τα επίπεδα του 2005 μέχρι το 2030.

oi draseis tis kinas kai tis indias gia tin klimatiki allagi 2Η Κίνα επιλέγει να προχωρήσει σε αυτές τις ενέργειες προτάσσοντας τη ζωή και την ευημερία των περίπου 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Και αν αυτό δεν είναι απόδειξη ότι η καθαρή ενέργεια μπορεί να λειτουργήσει σε μαζική κλίμακα προστατεύοντας την υγεία και αντιμετωπίζοντας την αλλαγή του κλίματος στο εγγύς μέλλον, τότε τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι.

Ινδία

Η Ινδία επίσης δεσμεύεται για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο πρωθυπουργός Narendra Modi έχει κάνει την ηλιακή ενέργεια αναπόσπαστο μέρος των προσπαθειών της κυβέρνησης για τον τερματισμό της ενεργειακής φτώχειας μεταφέροντας την ηλεκτρική ενέργεια σε κάθε νοικοκυριό, συμπεριλαμβανομένων των 300 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν σήμερα χωρίς αυτό. Ορισμένοι σαφείς δείκτες αυτής της προόδου είναι οι ακόλουθοι:

  • Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούσαν περίπου το 14% της εγκατεστημένης παραγωγικής ενέργειας της Ινδίας το 2013 και το έθνος θέλει να πενταπλασιάσει τον αριθμό αυτό σε 175 GW έως το 2022.
  • Η χώρα είναι επίσης η πέμπτη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο αιολικής ενέργειας.

Για να ωθήσει τις προσπάθειες αυτές, η ινδική κυβέρνηση εισήγαγε επίσης μια σειρά από πολιτικές για το μέλλον ενθαρρύνοντας τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας να χρησιμοποιήσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μεταξύ άλλων μέτρων.

 

logoside