ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ & ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ

Πώς αντιμετωπίζουν οι Ιάπωνες την κατάθλιψη

pos antimetopizoun oi iapones tin katathlipsi 1Ο χρόνος στη φύση έχει αποκτήσει αξία και επιστημονική χρησιμότητα από καιρό στην Ιαπωνία. Έρευνες διαπιστώνουν ότι είναι πανάκεια πολλών παθήσεων, από την κατάθλιψη έως την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η «θεραπεία των δασών» υποστηρίζει την πεποίθηση ότι η λήψη του χρόνου έξω στη φύση -ειδικά σε μια δασώδη περιοχή- μπορεί να επιφέρει συναισθηματικά και σωματικά οφέλη. Η ιδέα ξεκίνησε στην Ιαπωνία, όπου ονομάζεται «Shinrin-yoku», και μεταφράζεται ελεύθερα ως «δάσος κολύμβησης».

Παρά το όνομα, δεν περιλαμβάνεται στη δραστηριότητα το νερό. Απλώς σκεφτείτε την ως ένα είδος διαλογισμού, όπου ο περιπατητής ενθαρρύνεται να προχωρήσει αργά και να αφήσει τις αισθήσεις του να απορροφηθούν από τα αξιοθέατα, τους ήχους, τις μυρωδιές και το θρόισμα των δέντρων.

Η πρακτική αυτή έχει ήδη ενσωματωθεί στο ιαπωνικό σύστημα υγείας από το 1982, όταν η κυβέρνηση ξεκίνησε ένα πρόγραμμα για να ενθαρρύνει τους κατοίκους των πόλεων να επιστρέψουν πίσω στη φύση.

Αυτές τις μέρες, δεν είναι ασυνήθιστο για τους γιατρούς να συνταγογραφούν μία εβδομαδιαία δόση για περπάτημα στη φύση ως συμπληρωματική θεραπεία για παθήσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η αϋπνία και οι διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα οφέλη

Η πιο προφανής θετική παρενέργεια του να κάνετε μια βόλτα στο δάσος είναι ψυχολογική. Πράγματι, η φύση μπορεί να προσφέρει ηρεμία, να απαλύνει και να μας επιστρέψει σε μια φυσική κατάσταση χαλάρωσης, η οποία με τη σειρά της έχει θετικά φυσικά αποτελέσματα, όπως μείωση της πίεσης του αίματος.

Η έρευνα διαπιστώνει ότι ο ελεύθερος χρόνος σε οτιδήποτε έχει να κάνει με τη φύση -τα δάση, τη θάλασσα, την άγρια ​​ζωή- μας επαναφέρει, και μπορεί να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε αποτελεσματικά το στρες. Οι μελέτες δείχνουν ακόμα ότι και με ένα φυτό εσωτερικού χώρου ή εικόνες της φύσης στον τοίχο κάνει τη διαφορά για την ευημερία μας. Μάλιστα έχει βρεθεί ότι οι άνθρωποι σε έναν οίκο ευγηρίας ζούσαν περισσότερο, όταν τους δόθηκε να φροντίσουν ένα φυτό.

Είναι αυτονόητο ότι αφήνοντας τον γρήγορο ρυθμό της πόλης για ένα καταπράσινο, ήσυχο καταφύγιο θα μειώσει τα επίπεδα άγχους, αλλά τα οφέλη δεν σταματούν εκεί.

pos antimetopizoun oi iapones tin katathlipsi 2Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Chiba στην Ιαπωνία το 2010 διαπίστωσε ότι μια δόση Shinrin-yoku είχε εκτεταμένες θετικές συνέπειες για τους συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιπέδων κορτιζόλης, της μείωσης της συχνότητας των παλμών και της αρτηριακής πίεσης και της αυξημένης δραστηριότητας του παρασυμπαθητικού νεύρου (το μέρος του νευρικού συστήματος το οποίο επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό και βοηθά την εντερική δραστηριότητα).

Επίσης, εξετάζεται επί του παρόντος ως συμπληρωματική θεραπεία για παιδιά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, μετά από μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Public Health καθώς διαπιστώθηκε ότι οι «πράσινες δραστηριότητες» θα μπορούσαν να μειώσουν τα συμπτώματα της πάθησης.

Σύμφωνα με την InternationalSocietyofNatureandForestMedicine(INFOM) η αξία της βόλτας σε ένα δάσος ξεπερνά τη βόλτα μέσα σε ένα πάρκο για τους πολλούς λόγους. Πρώτον, υπάρχει η μείωση του θορύβου και της ρύπανσης του αέρα σε σύγκριση με το περιβάλλον μιας πόλης.

Μελέτες δείχνουν ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα επωφελείται από μια οργανική ένωση των φυτών που απελευθερώνεται από τα δέντρα γνωστή ως phytoncides, η οποία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη δραστικότητα των φυσικών φονικών κυττάρων.

Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό EnvironmentalHealthandPreventiveMedicineδιαπιστώθηκε ότι οι επιπτώσεις της πεζοπορίας στο δάσος διαρκούν έως και επτά ημέρες.

Προσθέστε σε όλα αυτά το γεγονός ότι τα περισσότερα δάση δεν έχουν κάλυψη κινητής τηλεφωνίας, ώστε να είστε αναγκασμένοι για ψηφιακή αποτοξίνωση, η οποία προσφέρει στα μάτια σας ανάπαυλα από μια οθόνη αφής και στο νευρικό σας σύστημα ένα διάλειμμα από την τεχνολογία.

Σύμφωνα με μια μελέτη στην Αυστρία, ο συνδυασμός ανηφόρας και κατηφόρας οδηγεί σε συνολική μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

 

logoside