ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ & ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ

Ο ΕΛΛHΝΑΣ ΠΟΥ ΛΑΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ.

Lafcadio-hearnΣχετικά άγνωστος στους Έλληνες, ο Λευκάδιος Χέρν αποτελεί έναν από τους ήρωες της Ιαπωνίας. Γεννημένος στην Λευκάδα το 1850 από πατέρα Ιρλανδό, ο οποίος είχε αποσταλεί από το στρατό της Βρετανίας κατά την Βρετανική κατοχή των Ιόνιων νησιών και Ελληνίδα μητέρα, βαφτίστηκε Πατρίσιο Λευκάδιος Χέρν. Ο Χέρν μετακόμισε στην Ισλανδία όταν ήταν 2 χρονών, όπου και μεγάλωσε. Στα 19 του χρόνια αποφάσισε να φύγει και να βρει την τύχη του, όπως και πολλοί άλλοι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για ένα διάστημα ζούσε μέσα στην φτώχια μέχρι που ένας φίλος του από την Αγγλία του έδωσε μια δουλεία σε ένα τυπογραφείο εφημερίδας οπού κατάφερε να βγάζει μερικά λεφτά προκειμένου να επιβιώσει. Μέσα από την ικανότητα του ως συγγραφέας, κατάφερε να ανέβει στην επιχείρηση και τελικά έγινε δημοσιογράφος της εφημερίδας. Από εκεί, συνέχισε να δουλεύει για διάφορες εφημερίδες σε διάφορα μέρη των Η.Π.Α.
Το 1890 ταξίδεψε στην Ιαπωνία ως ανταποκριτής. Εκεί ήταν, που όπως λέγεται, αισθάνθηκε σαν το σπίτι του. Η γρήγορή απόλυση του όμως από την εφημερίδα που δούλευε τον ανάγκασε να αναζητήσει δουλειά στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Κατάφερε πάλι μέσω ενός γνωστού του να βρει μια θέση δασκάλου σε ένα Γυμνάσιο στην πόλη Μάτσουε. Από εκείνη την στιγμή ο Λευκάδιος φαίνεται να έχει ένα ιδιαίτερο δεσμό με την πόλη Μάτσουε. Οι Ιάπωνες για να τον τιμήσουν, μετέτρεψαν το σπίτι που έμενε σε μουσείο.
Δεκαπέντε μήνες αφού είχε εγκατασταθεί στην Ιαπωνία, ο Λευκάδιος παντρεύτηκε την Κοϊζούμι Σέτσου, την κόρη ενός σαμουράι, κι έτσι απέκτησε την Ιαπωνική ιθαγένεια. Μετά τον γάμο του, ο Λευκάδιος, ερωτευμένος ολότελα με την Ιαπωνία, εγκαταλείπει το όνομα του και το αλλάζει σε Κοϊζούμι Ιάκουμο. Απεβίωσε το 1904 λόγω προβλημάτων με την καρδιά του.
Το όνομα του Λευκάδιος είναι ξακουστό στην Ιαπωνία κι όλα τα παιδία των κατατάσσουν στην κατηγορία των μεγαλύτερων συγγραφέων της χώρας, χάρι στο μεγάλο συγγραφικό του έργο. Ο Λευκάδιος ήταν ο πρώτος ξένος, ο οποίος, γεμάτος θαυμασμό για την Ιαπωνία, αποφάσισε να γράψει για αυτόν τον περίεργο λαό. Αυτό βοήθησε όχι μόνο τους ξένους να κατανοήσουν την Ιαπωνική κουλτούρα καλύτερα αλλά και οι ίδιοι οι Ιάπωνες, που μέχρι τότε δεν είχα μεταφέρει τις παραδόσεις και τις ιστορίες τους γραπτά ένιωσαν περήφανοι για τη χώρα τους. Το πιο διάσιμο βιβλίο του ήταν μια συλλογή με ιστορίες φαντασμάτων και πνευμάτων (Kwaidan: Stories and Studies of Strange Things), που συγκέντρωσε τριγυρίζοντας τα χωριά της Ιαπωνίας, με κύριο παραμύθι το ‘Χοίτσι ο Μή-αφτης’, που εξιστορεί της περιπέτειες ενός τραγουδοποιού που των πειράζουν τα πνεύματα της νύχτας.
Οι Ιάπωνες θεωρούν τον Λευκάδιο Χέρν (Κοϊζούμι Ιάκουμο) εθνικό τους ήρωα και έτσι όταν μιλήσετε με έναν Ιάπωνα και του πείτε ότι είστε Έλληνας, μην παραξενευτείτε άμα σας τον αναφέρει.
 

logoside