ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ & ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ

Αυτοδημιούργητες γυναίκες-κροίσοι «made in China»

Εντεκα κινέζες φιγουράρουν στον κατάλογο των 20 πρώτων δισεκατομμυριούχων γυναικών ...


ΠΕΚΙΝΟ Oι Κινέζες κατέχουν τις τρεις πρώτες θέσεις στον κατάλογο των πλουσιοτέρων αυτοδημιούργητων γυναικών του πλανήτη, ενώ συνολικά στις 20 πρώτες συγκαταλέγονται 11 γυναίκες επιχειρηματίες της ασιατικής χώρας. Αυτά αναφέρονται στον Κατάλογο Χουρούν των Αυτοδημιούργητων Δισεκατομμυριούχων Γυναικών- όπου Χουρούν είναι η οικονομική ιστοσελίδα που ασχολείται με τις δραστηριότητες των «ηγετών των κινεζικών επιχειρήσεων».
Πίσω από τη διάσημη Τσανγκ Γιν, την πλουσιότερη αυτοδημιούργητη γυναίκα του κόσμου, ακολουθεί η Γου Γιατζούν, 46 ετών, της Longfor Ρroperty με περιουσία 3 δισ. ευρώ και στην τρίτη θέση βρίσκεται η Τσεν Λι Χούα, 69 ετών της Fuhua Ιnternational με 2,9 δισ. ευρώ.
Η πλουσιότερη... μη Κινέζα είναι η Ισπανίδα Ροσαλία Μέρα του οίκου ετοίμων ενδυμάτων Ζara, με περιουσία 2,5 δισ. ευρώ και δύο ακόμη γυναίκες από τον χώρο της μόδας- η Ντόρις Φίσερ της Gap είναι όγδοη και η Τζιουλιάνα Μπένετον της ομώνυμης εταιρείας 11η. Ενατη και... καταϊδρωμένη έρχεται η αμερικανίδα τηλεπαρουσιάστρια Οπρα Γουίνφρεϊ με προσωπική περιουσία 1,65 δισ. ευρώ. Οι Κινέζες είναι από τις πλέον φιλόδοξες εργαζόμενες του πλανήτη, σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Πολιτικής για την Εργασία και τη Ζωή, στη Νέα Υόρκη. Η έρευνα αυτή δείχνει ότι το 76% των γυναικών στην Κίνα φιλοδοξούν να ανέλθουν στις κορυφαίες θέσεις της εργασίας τους, έναντι του 52% των γυναικών στις ΗΠΑ.
Το γεγονός αυτό οφείλεται και στις καλύτερες συνθήκες που υπάρχουν στην Κίνα για τις εργαζόμενες μητέρες: αν και ο εβδομαδιαίος μέσος όρος εργασίας για τις γυναίκες στην Κίνα είναι πολύ μεγάλος, 71 ολόκληρες ώρες, οι μητέρες έχουν τουλάχιστον το « προνόμιο » να διαθέτουν φτηνή ή και δωρεάν φύλαξη για τα παιδιά τους. Και αυτό γιατί, λόγω της πολιτικής τού ενός παιδιού του κινεζικού κράτους, οι τέσσερις παππούδες και γιαγιάδες κάθε παιδιού αναλαμβάνουν συνήθως τη φύλαξή του.
Πάντως οι Κινέζες εξακολουθούν να υστερούν κατά πολύ από τους άνδρες συμπατριώτες τους στα οικονομικά ζητήματα.
Μόνο το 11% των πλουσιοτέρων πολιτών της Κίνας είναι γυναίκες και ο μέσος όρος του πλούτου των 50 πλουσιοτέρων γυναικών ισούται με το ένα τρίτο αυτού των 50 πλουσιοτέρων ανδρών.
Πιάνει χαρτί και γίνεται χρυσάφι
Η Τσανγκ Γιν είναι η πλουσιότερη, αλλά και η πιο διάσημη από τους «θηλυκούς κροίσους» της Κίνας. Στα 53 της, είναι επικεφαλής μιας γιγαντιαίας εταιρείας ανακύκλωσης χάρτου, της Νine Dragons Ρaper, κύρια δραστηριότητα της οποίας είναι η εισαγωγή άχρηστου χαρτιού από τις ΗΠΑ και άλλες αναπτυγμένες χώρες, η μετατροπή του σε χαρτοπολτό και η κατασκευή χαρτονιού συσκευασίας για τα εξαγώγιμα προϊόντα της Κίνας. Η περιουσία της υπολογίζεται στα 4 δισ ευρώ. «Λεπτομέρεια»: στην εντυπωσιακή σταδιοδρομία της βοήθησαν ιδιαίτερα οι εξαιρετικές διασυνδέσεις του πατέρα της, μεγαλοστελέχους του ΚΚΚ και διευθυντή χαλυβουργίας, με την κομματική ιεραρχία.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=360264&dt=13%2F10%2F2010#ixzz13MJDuRvv

 

logoside