ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ & ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ

Ninja

ninja1Ninja (忍者(にんじゃ)-‘άτομο που κλέβει’ [μπορεί να διαβαστεί και ως ‘shinobi’]): Μπορεί επίσης να ακούσουμε να αναφέρονται και ως kunoichi που όμως αναφέρετε εξολοκλήρου στις θηλυκές ninja. Το όνομα πηγάζει από το kanji της γυναικάς (く[Hiragana ‘ku’], ノ[Katakana ‘no’], 一[Kanji ‘ichi’] που όταν συνδυαστούν μαζί δημιουργούν το kanji της γυναίκας 女(おんな)).

ninja2Οι ninja αποτελούσαν κάτι τελείως διαφορετικό από τους έντιμους και νομοταγείς samurai που είναι και πιο ξακουστοί παγκοσμίως. Ήταν εκπαιδευμένοι σε ανορθόδοξους τρόπους μάχης και ειδικεύονταν στην κατασκοπία, δολιοφθορά, διείσδυση, δολοφονίες αλλά και πιο σπάνια σε ανοιχτές μάχες. Αν και η καταγωγή τους είναι αόριστη πιστεύεται ότι πρώτο εμφανίστηκαν τον 14ο αιώνα. Οι κύριοι εργοδότες τους ήταν οι Daimyo (μεγαλογαιοκτήμονες και πολιτικοί) που τους προσέλαβαν όταν ήθελαν να μην εμπλακούν προσωπικά σε ορισμένες καταστάσεις.

Η κυριότερη εκπαίδευση τους ήταν υπό το Ninjutsu (忍術(にんじゅつ)-‘κρυφή τεχνική’). Εκπαιδεύονταν από μικρά παιδιά όχι μόνο στις πολεμικές τέχνες αλλά και στην αυτοσυντήρηση, την μυστικότητα, δηλητήρια, εκρηκτικά, ακόμα και περίθαλψη. Η σωματική τους κατάσταση ήταν πολύ σημαντική επιφέροντας τους την ιδιότητα να μπορούν να τρέχουν μεγάλες αποστάσεις, να αναρριχούνται, περπατούν αθόρυβα και να είναι εξαίρετοι στην κολύμβηση. Δεν δρούσαν πάντοτε μόνοι τους και είχαν ομαδικές τεχνικές που τους βοηθούσαν να προσπερνούν τείχη στέκοντας ο ένας στους ώμους του άλλου αλλά ακόμα και να ντύνονται με τα ρούχα του εχθρού έτσι ώστε όταν οι σύμμαχοι επιτίθονταν στην βάση να αναφέρουν ότι η επίθεση προέρχεται από την αντίθετη κατεύθυνση του στρατοπέδου ώστε να δημιουργούν σύγχυση.

Οι μεταμφιέσεις ήταν πολύ συχνές και συνήθιζαν να προτιμούν να μιμούνται μοναχούς μιας και οι ρόμπες τους είχαν αρκετό χώρο για να κρύβουν τα όπλα τους. Ωστόσο θεωρείτε ότι η κλασική ενδυμασία που φανταζόμαστε έναν ninja δεν υπήρξε ποτέ. Τα μαύρα ρούχα θεωρείται ότι προήλθαν από ζωγραφιές που προσπαθούσαν να τους αποτυπώσουν ως αόρατους. Είχαν πολλές εφευρέσεις που τους βοηθούσαν να ολοκληρώνουν τις αποστολές τους σαν γάντζους για να ανεβαίνουν τοίχους, πτυσσόμενες σκάλες ακόμα και ειδικά παπούτσια που τους βοηθούσαν να περπατάνε πάνω στο νερό. Ωστόσο η γενική φιλοσοφία τους ήταν να μην έχουν εργαλεία ειδικά για μια χρήση και να τα χρησιμοποιούν σε πλήθος καταστάσεων.

ninja3

Τα όπλα τους ήταν ποικίλα με πιο γνωστά την katana αλλά και τα αστεροειδή βέλη shuriken (手裏剣(しゅりけん)-‘σπαθί κρυμμένο στο χέρι’). Η μεγάλη μυστικότητα που τους περιβάλει, έχει δημιουργήσει διάφορες φήμες κατοχής υπερφυσικών δυνάμεων όπως η μεταμόρφωση σε ζώα, να γίνονται αόρατοι, να χωρίζονται σε πολλές κόπιες ή ακόμα και να ελέγχουν τα 5 στοιχεία της φύσης αλλά βέβαια αυτά αποτελούν μύθους που ενισχύουν τις εκπληκτικές τους ικανότητες.

 

 

 

logoside