ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ & ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ

Update Σεισμός της περιοχής Sendai

Δυστυχώς ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε από την τελευταία μας ενημέρωση, φτάνοντας τους 10.000.
seismos-iaponia
Οι τραυματίες έφτασαν τους 3.000 και 16.000 περίπου είναι οι αγνοούμενοι. Η πρώτη εκτίμηση της καταστροφής αριθμεί 125.000 κτίρια να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ή να έχουν καταστραφεί με τις περισσότερες ζημιές να έχουν προκληθεί από το tsunami που επέφερε ο σεισμός. Κύματα τύπου tsunami δεν είναι ασυνήθιστα σε αυτήν την περιοχή και ειδικά τείχη έχουν κατασκευαστεί για την αντιμετώπιση τους. Το συγκεκριμένο tsunami όμως ήταν τόσο ισχυρό που απλός τα προσπέρασε χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση.

4 πυρηνικά εργοστάσια στην περιοχή έκλεισαν κατευθείαν μετά τον σεισμό για προληπτικούς λόγους. Η αντίδραση που λαμβάνει χώρα μέσα στα πυρηνικά εργοστάσια όμως είναι χρονοβόρα μιας και οι ραδιενεργοί ράβδοι που παράγουν την ενέργεια πρέπει να ψυχθούν.
seismos-iaponia2Στα εργοστάσια της Fukushima οι ζημιές που προκλήθηκαν λόγω του σεισμού απέτρεψαν τους ψυκτικούς μηχανισμούς από το να λειτουργήσουν με αποτέλεσμα 3 αντιδραστήρεςνα βρεθούν σε κρίσιμη κατάσταση (πιστεύεται ότι οι εκρήξεις που προκλήθηκαν οφείλονται σε αέρια υδρογόνου που συσσωρεύτηκαν γύρω από το εξωτερικό των αντιδραστήρων). Το ισχυρό εξωτερικό κέλυφος των αντιδραστήρων απέτρεψε την έκλυση των ραδιενεργών υλικών που βρίσκονται μέσα στους αντιδραστήρες. Πάραυτα  200,000 κάτοικοι της γύρω περιοχής εκκενώθηκαν από τα σπίτι και τα καταφύγια για προληπτικούς λόγους. Ερευνητές λένε ότι ραδιενεργά στοιχεία έχουν διαφύγει στην ατμόσφαιρα αλλά προς το παρόν δεν αποτελούν ιδιαίτερο λόγο ανησυχίας. Τα ραδιενεργά στοιχεία έφτασαν μέχρι και την μετρόπολη του Tokyo ανεβάζοντας την ραδιενέργεια της ατμόσφαιρας, όχι όμως σε επικίνδυνα για την υγεία επίπεδα.

sendai-earthquake3Σοβαρά έχει πληγεί και η οικονομία της Ιαπωνίας με περίπου 25 εκ. δολάρια στη διεθνή οικονομική αγορά όπως επίσης και 309 εκ. δολάρια που υπολογίζεται ότι είναι το κόστος των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός και το tsunami. Πάραυτα το οικονομικό ζήτημα είναι το ελάχιστο που πρέπει να μας απασχολεί σε μια τέτοια στιγμή και οι σκέψεις μας στρέφονται προς τους αδικοχαμένους και πληγέντες.



Πιστεύουμε ότι οι Ιαπωνία είναι μια πολύ καλά οργανωμένη και δομημένη χώρα και ότι οι κάτοικοί της έχουν εκπληκτική ικανότητα προσαρμογής.
sendai-seismos3Το γεγονός επαληθεύεται από την ψυχραιμία και συσπείρωση που εμφάνισαν μπροστά σε αυτήν την άσχημα στιγμή. Χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα είναι το γεγονός ότι σε όλη την Ιαπωνία δεν σημειώθηκε ούτε μια κλοπή και βανδαλισμός. Ελπίδα μας είναι να μπορέσουμε και εμείς να ασπαστούμε αυτά τα χαρακτηριστικά όταν αντικρίζουμε παρόμοια προβλήματα. 頑張れ日本!

Κείμενο Άρης Λαζαρίδης για τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Οικονομάκου.

 

logoside