ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ & ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ

Έτος Νεολαίας ΕΕ-Κίνας 2011: νέοι ορίζοντες για συνεργασία και διάλογο

Η κα Βασιλείου, και ο πρόεδρος της «All-China Youth Federation», κ. Wang Xiao, κηρύσσουν στις Βρυξέλλες την έναρξη του Έτους Νεολαίας ΕΕ-Κίνας, και υπογράφουν κοινή δήλωση με την οποία θα θεσπιστεί πολιτικός διάλογος για θέματα νεολαίας.
Το Έτος Νεολαίας ΕΕ-Κίνας έχει ως σκοπό την ενίσχυση και την επέκταση των επαφών μεταξύ των λαών, του διαπολιτισμικού διαλόγου, της αμοιβαίας κατανόησης και της συνεργασίας. Προσφέρει στους νέους Ευρωπαίους και Κινέζους ευκαιρίες συναντήσεων, ανταλλαγών απόψεων και αμοιβαίας μάθησης κατά τη διάρκεια του 2011 αλλά και μετά.
china-year-youthΗ κα Ανδρούλλα Βασιλείου δήλωσε: «Το Έτος Νεολαίας ΕΕ-Κίνας θα ανοίξει νέους ορίζοντες για τους νέους μας, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ανταλλάξουν εμπειρίες και να μάθουν ο ένας απ‘ τον άλλον. Ελπίζω ότι οι ανταλλαγές αυτές θα εμπνεύσουν συγκεκριμένες ιδέες για συνεργασία και θα δημιουργήσουν μακροχρόνιες συμπράξεις».
Ο κ. Wang Xiao δήλωσε: «Το Έτος θα παράσχει μια διαλογική πλατφόρμα για τους νέους Ευρωπαίους και Κινέζους έτσι ώστε να ενισχυθεί η αμοιβαία κατανόηση και φιλία μέσω της δημιουργικότητας, της ανοχής και του ανοιχτού πνεύματος. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να γράψουν μια νέα σελίδα στις επαφές μεταξύ των λαών της Ευρώπης και της Κίνας».
Η τελετή έναρξης του Έτους πραγματοποιείται στο κτίριο Charlemagne (ώρα 14:30). Θα ακολουθήσει η υπογραφή της κοινής δήλωσης και συζήτηση με θέμα «το Έτος Νεολαίας ΕΕ-Κίνας ως εργαλείο προώθησης του διαλόγου και της αμοιβαίας κατανόησης».
Το Έτος Νεολαίας ΕΕ-Κίνας 2011 αποφασίστηκε στη 12η Διάσκεψη Κορυφής μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Nanjing τον Νοέμβριο του 2009. Τον Οκτώβριο του 2010 η επίτροπος κα Βασιλείου και ο αντιπρόεδρος της «All-China Youth Federation» υπέγραψαν κοινό σχέδιο δράσης για το Έτος Νεολαίας ΕΕ-Κίνας. Αυτό όρισε ένα γενικό πλαίσιο για το Έτος, το οποίο θα περιλαμβάνει πολλές εμβληματικές εκδηλώσεις στην ΕΕ και στην Κίνα.
Επίσης, θέτει τη βάση για έναν πολιτικό διάλογο με τακτικές ανταλλαγές απόψεων σχετικά με ζητήματα που αφορούν τη νεολαία, συμπεριλαμβανομένων εθελοντικών δραστηριοτήτων, συνδεόμενων ιδίως με το 2011, που έχει ανακηρυχθεί Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού, την απασχόληση των νέων και την επιχειρηματικότητα, τη συμμετοχή των νέων στην κοινωνία και την ανάπτυξη της διοργάνωσης δραστηριοτήτων για τη νεολαία. Στο μέλλον θα διοργανωθούν από κοινού σεμινάρια, εργαστήρια και συναντήσεις εμπειρογνωμόνων. Η κοινή δήλωση συμπληρώνει προηγούμενες συμφωνίες στον τομέα της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης (2007), του πολιτισμού (2007) και της πολυγλωσσίας (2009).
Νεολαία σε δράση
Το πρόγραμμα της ΕΕ «Νεολαία σε δράση», το οποίο έχει ετήσιο προϋπολογισμό ύψους περίπου 140 εκατομμυρίων ευρώ, προσφέρει χρηματοδότηση για μη τυπική μάθηση, εθελοντισμό στο εξωτερικό και ανάπτυξη του τομέα της νεολαίας πέρα από τα σύνορα της ΕΕ. Κάθε χρόνο περισσότεροι από 140.000 νέοι επωφελούνται από αυτό. Από το 2007, περίπου 12 σχέδια στα οποία συμμετέχουν νέοι από την ΕΕ και την Κίνα έλαβαν υποστήριξη. Τα σχέδια προάγουν το διάλογο, την ανοχή, τη διαπολιτισμική ευαισθητοποίηση και την αλληλεγγύη, στοχεύοντας στην κατάρριψη των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων. Τον Φεβρουάριο του 2011 θα δημοσιευθεί πρόσκληση υποβολής προτάσεων για διεθνή σχέδια στον τομέα της νεολαίας, ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα περιλαμβάνει ειδική αναφορά στην Κίνα.
Το Έτος Νεολαίας ΕΕ-Κίνας είναι η αρχή μιας σειράς θεματικών ετών στις σχέσεις ΕΕ-Κίνας.
Το 2012 ανακηρύχθηκε «Έτος διαπολιτισμικού διαλόγου ΕΕ-Κίνας».

 

logoside