ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ & ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ

Ιαπωνία - Update Σεισμός της περιοχής Sendai

Έχουν περάσει πάνω από 2 μήνες που ο περιβόητος πια καταστροφικός σεισμός των 9 ρίχτερ χτύπησε την περιοχή Sendai της Ιαπωνίας. Εκτός από την ισχυρή δύναμη του σεισμού, το γεγονός ότι προκλήθηκε κοντά στα παράλια της Ιαπωνίας επέφερε και ένα καταστροφικό tsunami  ύψους περίπου 40 μέτρων (Για να καταλάβετε καλύτερα, μπορεί να μεταφραστεί σε μια πολυκατοικία 15 ορόφων). Επέφεραν καταστροφικά αποτέλεσμα στην περιοχή Sendai και γενικότερα στην Ιαπωνία σκοτώνοντας 15.188 ανθρώπους και τραυματίζοντας 5.337. Μεγαλύτερο ακόμα πλήγμα και φόβο προκάλεσαν και οι καταστροφές που υπέστη τα πυρηνικά εργοστάσια της περιοχής Fukushima, γεγονός που ακόμα δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο.
sendai-earthquake7Τα προβλήματα του πυρηνικού εργοστασίου ξεκίνησαν με τα πρώτα σημάδια του σεισμού και αυξήθηκαν με το πέρασμα του χρόνου. Με το που έγινε αισθητός ο σεισμός στο εργοστάσιο οι 3 από τους 6 πυρηνικούς αντιδραστήρες έκλεισαν (άλλοι 3 ήταν ήδη αποσυνδεμένοι λόγο τυπικού έλεγχου). Ο σεισμός αποσύνδεσε την ηλεκτροδότηση του εργοστάσιου και εξωτερικές γεννήτριες άρχισαν να λειτουργούν αποκαθιστώντας την ηλεκτροδότηση. Προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκάλεσε ο σεισμός, το tsunami φτάνει στα εργοστάσια. Ξεπερνώντας τα προστατευτικά τοίχη καταστρέφει τις γεννήτριες που διατηρούσαν το εργοστάσιο αφήνοντας μόνο μια η οποία βρισκόταν υπόγεια. Μιάμιση ώρα μετά τα πρώτα προβλήματα ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Naoto Kan κηρύσσει κατάσταση κινδύνου και διατάζει τους κατοίκους που βρίσκονται σε ακτίνα 10 μέτρων γύρω από το εργοστάσιο να απομακρυνθούν. Το νερό αρχίζει να απομακρύνεται από το εργοστάσιο αφήνοντας εκτεθειμένους τους πυρηνικούς αντιδραστήρες που χρειάζονται νερό για να κρατήσουν την θερμοκρασία τους σε ασφαλή επίπεδα. Ανοίγουν τις βαλβίδες με το νερό καλύπτοντας τους αντιδραστήρες. Δεν έχουν σημειωθεί βλάβες στους αντιδραστήρες.
Την επόμενη μέρα η πίεση μέσα στον αντιδραστήρα 2 αρχίζει να αυξάνεται δραματικά προκαλώντας μια μεγάλη έκρηξη που τραυματίζει 4 εργάτες αλλά δεν προκαλεί βλάβες στο εσωτερικό του αντιδραστήρα.

seismos-iaponia63 μέρες μετά τον σεισμό και ενώ ο 2ος αντιδραστήρας είχε τεθεί υπό έλεγχο με τους αντιδραστήρες 1 και 3 να εξαερίζονται, σημειώνεται ισχυρή έκρηξη στον αντιδραστήρα 3 προκαλώντας πρόβλημα στην ψύξη του αντιδραστήρα 2.
Έχοντας θέση υπό έλεγχο τους αντιδραστήρες 1 μέχρι 3 παρουσιάζεται πρόβλημα στις δεξαμενές αποθήκευσης των χρησιμοποιημένων ράβδων λόγω μείωσης της στάθμης του νερού. Καλείται ο στρατός να συνδράμει ρίπτοντας νερό από την θάλασσα. Ιδιώτες προσφέρουν και αυτοί την βοήθεια τους με φορτηγά και αντλίες νερού που δίνουν στην Ιαπωνική κυβέρνηση προς χρήση. Παρατηρούνται αυξημένα ποσοστά ραδιενέργειας γύρω από τα εργοστάσια.

Μετά από δυο εβδομάδες προσπάθειας αρχίζουν οι εργασίες αποκατάστασής της ηλεκτροδότησης και επισκευές στο εξωτερικό κτίριο. Οι εργασίες αυτές είναι υπερβολικά δύσκολές λόγω των αντιδραστήρων και προχωρούν αργά.
sendai-seismos5Το νερό της θάλασσας αρχίζει να δημιουργεί προβλήματα λόγω του άλατος που περιέχει. Διάφορες χώρες προσφέρουν βοήθεια μεταφέροντας φρέσκο νερό με πλοιάρια. Ακόμα ραδιενεργό νερό που χρησιμοποιήθηκε για την ψύξη αρχίζει να κατευθύνεται προς την θάλασσα μέσο ενός ρήγματος που γρήγορα κλείνεται.
Πέντε εβδομάδες μετά το επίπεδο της επικινδυνότητας ανεβαίνει στο ύψιστο και όμοια με αυτό του Chernobyl αλλά οι υπεύθυνοί καθησυχάζουν λέγοντας ότι αποτελεί απλό μέτρο και ότι δεν σκοπεύουν να επαναλάβουν τις διαδικασίες που διαδραματίστηκαν εκεί (να θάψουν δηλαδή το εργοστάσιο με μπετόν). Ιώδιο ρίχνεται στο εργοστάσιο για να μειώσουν την ραδιενέργεια στην γύρο περιοχή.
Προς την έβδομή εβδομάδα ο διευθυντής της εταιρίας του εργοστασίου απολογείται για την καταστροφή και αναλαμβάνει όλα τα έξοδα της αποκατάστασης, κόβοντας τους μισθούς των αφεντικών της εταιρίας . Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας αναγγέλλει την κατασκευή σπιτιών για την στέγαση των κατοίκων που μετακινήθηκαν και πιέζει την εταιρία του σταθμού να δώσει καλύτερες συνθήκες δουλειάς στους εργάτες της. Ο ίδιος αρνείται τον μισθό που παίρνει ως πρωθυπουργός και μειώνει των μισθό των βουλευτών του προσφέροντας τα έσοδα αυτά προς την αποκατάσταση πληγέντων και εργασιών.

sendai-earthquake5Μέσα στον Μάιο οι εργάτες μπαίνουν για πρώτη φορά μέσα στο εργοστάσιο. Αναφέρουν ότι οι αρχικές τους εκτιμήσεις ήταν πολύ αισιόδοξες και ότι οι ζημιές είναι μεγαλύτερες από ότι περίμεναν . Παραμένουν όμως σε ικανοποιητικό στάδιο.
Μέχρι και σήμερα (24/05) οι εργασίες στο εργοστάσιο συνεχίζονται και οι προγνώσεις για το αποτέλεσμα είναι θετικές. Ας ελπίζουμε και ας ευχηθούμε.

 

 

logoside